Budapest Környéki Törvényszék – Újabb két hónappal hosszabbították meg a kakucsi emberölés gyanúsítottjának előzetes letartóztatását

A Pest Megyei Főügyészség indítványozta K. B. gyanúsított előzetes letartóztatásának újabb 2 hónappal történő meghosszabbítását, egyben az előzetes letartóztatás megszüntetésére és óvadék letétbe helyezésére irányuló védői indítvány elutasítását.
 
2017. szeptember 7-én a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte K. B. előzetes letartóztatásának meghosszabbítását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2017. november 11-ig. A bíróság a gyanúsított meghatalmazott védője által előterjesztett, a gyanúsított előzetes letartóztatásának megszüntetésére és az óvadék letétbe helyezésére irányuló indítványát elutasította. 
A meghatalmazott védő az óvadék letétbe helyezése iránti ismételt indítványában a korábban elbírált beadványához képest új körülményre nem hivatkozott. A bíróság továbbra is fenntartja, hogy jelen ügyben nem állapítható meg olyan összegű óvadék, mely a kimagasló büntetési tétellel fenyegetettséghez arányosítható lenne. Figyelemmel a gyanúsított  pszichés állapotára is, továbbra is fennállhat a szökés elrejtőzés veszélye, továbbá a személyi szabadsághoz való jog és a gyanúsított rendezett személyi körülményei sem ellensúlyozzák azt a valódi közérdeket, amely csak az előzetes letartóztatás fenntartásával biztosítható.  
Az előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolt K. B. 2016. március 11-től a Fővárosi BV Intézetben tölti előzetes letartóztatását. 
 
A nyomozás jelenlegi adatai alapján a következők állapíthatóak meg. K. B. gyanúsított és az ügy sértettje, a 20 éves M. V. sértett még az általános iskolából ismerték egymást és mindketten kakucsi lakosok voltak. A gyanúsított 2016. február 8-án, a sértett születésnapján a Facebookon keresztül felvette vele a kapcsolatot, elkérte a sértett telefonszámát. Ettől kezdve a gyanúsítás tárgyát képező cselekményig folyamatos kapcsolatban álltak, telefonon, Facebookon keresztül, illetve személyesen. A sértett Budapestre járt tanfolyamra, ezért ezeken a napokon esetenként a gyanúsított érte ment és hazavitte kocsival. A gyanúsítottnak tetszett a sértett, szeretett volna vele járni és intim kapcsolatot létesíteni. K. B. gyanúsítottnak 2014-től állandó barátnője volt, akivel 2016. március 4-én, a gyanúsított lakhelyén együtt ünnepelték a születésnapját. Ezen a napon az esti órákban M. V. sértett Budapestre jött, a Népligetnél található Morrisons Liget Bar & Clubba, ahol az egyik barátnőjét ünnepelték. 2016. március 5-én, 00 órától többször kapcsolatba lépett egymással a gyanúsított és a sértett a mobiltelefonjaik segítségével, majd hajnali 2 óra 45 perckor a gyanúsított Budapestre indult a nagyapja tulajdonát képező gépkocsival azért, hogy a sértettel találkozzon. 3 óra 15 perc körüli időben meg is érkezett a gyanúsított a Népligethez, itt több telefonváltás volt közte és a sértett között, majd 4 óra 30 perc körüli időben Kakucsra indultak. A gyanúsított Kakucson, a kőris erdőnél  megállította a gépkocsit. Itt magához vette - a nyomozás során bűnjelként lefoglalt - 9 cm pengehosszúságú vadásztőrt, és eddig ismeretlen okból hatszor mellkason és hétszer hasba szúrta a sértettet, aki a szúrások következtében a helyszínen életét vesztette. Ezt követően a sértett holttestét az erdőbe húzta, ott a kabátjával és ágakkal letakarta. 
 
A bűncselekmény büntetési tétele 10 évtől 20 évig, vagy életfogytig terjedő szabadságvesztés büntetés.
 
Budapest 2017. szeptember 7.
 
Budapest Környéki Törvényszék Sajtóosztály