Debreceni Törvényszék - Nem jogerős ítélet

A Debreceni Járásbíróság ma kihirdetett ítéletében L. D. vádlottat bűnösnek mondta ki egy rendbeli, a bűncselekmény felismerésére és elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettében, öt rendbeli kifosztás bűntettében, egy rendbeli közokirattal visszaélés vétségében és egy rendbeli készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségében. Ezért a vádlottat, mint különös visszaesőt, halmazati büntetésként 8 év börtönbüntetésre ítélte, valamint 8 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság a vádlottat 89 ezer forint vagyonelkobzással is sújtotta. A vádlottnak három, polgári jogi igényt előterjesztett sértett részére 53 ezer forintot kell megfizetnie.

A vádlottat a Debreceni Járásbíróság egy korábbi ítéletben 2 év 10 hónap fiatalkorúak börtönbüntetésére ítélte, mely büntetéséből kedvezménnyel szabadult. A bíróság most hozott ítéletében az engedélyezett feltételes szabadságot megszüntette, miként elrendelte egy másik ítéletben kiszabott 5 hónap börtönbüntetés utólagos végrehajtását is, tekintettel arra, hogy a jelen ügy cselekményeit a vádlott próbaidő és feltételes szabadság hatálya alatt követte el.

A Debreceni Járásbíróság a bizonyítási eljárás lefolytatását követően a vádbeszédben kiegészített vádirati tényállást fogadta el ítélkezése alapjául.

L. D. 2016 októberében Debrecenben egy gyalogosan közlekedő időskorú sértettet hátulról megközelítve, a nyakánál fogva az alkarjával, erőszakkal visszahúzta, és fojtó fogás közben a  füleiben lévő arany fülbevalók kapcsát kinyitva azokat elvette, majd elmenekült a helyszínről.

2016 szeptemberének végén egy másik idős asszonyt követett. Mögé lépett, hirtelen mozdulattal a fülbevalók kapcsának kinyitását követően kiszedte a sértett füleiből az arany ékszereket, s elfutott a helyszínről.

A harmadik cselekményre 2016 júliusában került sor, amikor a vádlott egy padon ülő idős asszony mögé lépett, akinek 1 pár zárható kapocs nélküli arany fülbevalóját hirtelen mozdulattal kivette a sértett füléből, majd elfutott.

A negyedik alkalommal, 2016. június 17-én a déli órákban a vádlott egy gyalogosan közlekedő idős asszony után sétált, füleit hátulról erősen megfogta úgy, hogy az asszony megfordulni sem tudott, majd hirtelen mozdulattal kicsatolta arany fülbevalóit, s futva elmenekült.

L. D. 2016. június 7-én, miután követte a sértettet, mögé lépett, majd az arany fülbevaló kapcsának nyitását követően azt kivette a sértett bal füléből, s elfutott.

2016. január 11-én, kora délelőtt szintén egy idős asszonyt követett, akinek a vállára akasztott bőrtáskáját – melyben többek között szemüvege, pénztárcája is benne volt – egy erős rántással lekapta, majd azzal elszaladt. A sértett ezalatt a jobb kezében lévő kosarat a vádlott irányába lendítette azért, hogy megakadályozza értékei elvételét, azonban egyensúlyát elveszítve a földre térdelt. A vádlott menekülés közben a táskából kivette a sértett pénztárcáját, majd a táskát egy társasház udvarára bedobta, ahol a nyomozó hatóság azt megtalálta. A vádlott a pénztárcában található ezer forintot kivette, és a pénztárcát az utcán eldobta.

A vádlott az idős asszonyoktól eltulajdonított ékszereket értékesítette, az azokért kapott pénzt saját céljaira fordította. Az eljárás során az okozott kár részben megtérült.

Dr. Süvöltős Zsuzsa, a büntető tanács elnöke az ítélet szóbeli indokolása során kiemelte: a bíróság a büntetés kiszabásakor nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott a nyomozás során tényfeltáró, beismerő vallomást tett, s olyan cselekmények elkövetését is feltárta a nyomozó hatóságoknak, melyekről nem volt tudomásuk. Szintén enyhítő körülményként értékelte a bíróság a vádlott fiatal felnőtt korát, valamint, hogy a kár kisebb részben megtérült.  Ugyanakkor súlyosító körülményként értékelte a bíróság a vádlott büntetett előéletét, s a cselekmények többszörös halmazatát.  

A Debreceni Járásbíróság ítélete nem jogerős. A vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet, az ügyész viszont három nap gondolkodási időt tartott fenn.

 

Debrecen, 2017. április 20.

 

A Debreceni Törvényszék Sajtóosztálya