Fővárosi Törvényszék - Előzetes letartóztatás meghosszabbítása közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanúja miatt

A Budai Központi Kerületi Bíróság három hónappal meghosszabbította annak a férfinak az előzetes letartóztatását, akit közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt 2017. március 17-én helyeztek előzetes letartóztatásba.
 
A rendelkezésre álló adatok szerint J. R. gyanúsított 2017 februárjában felkeresett irodájában egy ügyvédet, akit arra próbált rábírni, hogy a házi őrizetben lévő ügyfelét vegye rá a lábán viselt elektronikus nyomkövető eszköz eltávolítására. Ezt követően szökjön meg a házi őrizetből, utazzon külföldre, és bizonyos  dokumentumokat vigyen magával. Később az ügyvéd élete elleni cselekménnyel is fenyegetőzött.
 
A gyanúsítottal szemben az ügyészség indítványozta a kényszerintézkedés meghosszabbítását további három hónappal. Az ügyészi indítvány alapos. 
 
A bűncselekmény megalapozott gyanúját a feljelentés és annak mellékletei, a rendőri jelentések, valamint tanúvallomás támasztják alá. A nyomozás kezdeti szakaszban van.
 
A bíróság álláspontja szerint a kényszerintézkedés alkalmazásának indokai változatlanul fennállnak. 
A cselekmény tárgyi súlya, a kiszabható büntetés mértéke magas. Annak bizonyítottsága esetén egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Nem lehet kizárni a cselekménynek országhatárokon átívelő jellegét, a konspirált elkövetési módot, figyelembe véve a gyanúsított kapcsolatrendszerét is.
 
Mindezek miatt a bíróság úgy ítélte meg, hogy továbbra is megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén az eljárásban kihallgatandó személyek befolyásolásával, a tárgyi bizonyítási eszközök megsemmisítésével a bizonyítási eljárás meghiúsítására, befolyásolására törekedne.
 
A gyanúsítottal szemben már két büntető eljárás folyik, ezek ideje alatt követte el az újabb bűncselekményt. Feltételezhető, hogy újból szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. Az eljárási cselekményeken való részvétele kizárólag az előzetes letartóztatás meghosszabbításával biztosítható.
 
A végzés nem jogerős.
 
Budapest, 2017. április 19.
 
Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály