Fővárosi Törvényszék - Előzetes letartóztatásba kerültek a fogvatartott bántalmazásával gyanúsított börtönőrök

A Fővárosi Törvényszék 2017. január 12-én egy hónapra elrendelte annak a három férfinak az előzetes letartóztatását, akikkel szemben halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt folyik büntetőeljárás.
 
A megalapozott gyanú szerint a három börtönőr 2016 novemberében egymás tevékenységéről tudva közösen, szándékegységben bántalmazta a sértett fogvatartottat, aki a sérülések következtében életét vesztette.
 
A katonai ügyész a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését indítványozta a szökés és elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére hivatkozva. A gyanúsítottak védői az ügyészi indítvány elutasítását, illetve enyhébb kényszerintézkedés alkalmazását indítványozták.
 
A bíróság a rendelkezésre álló adatok alapján megállapította, hogy a terheltek alaposan gyanúsíthatóak a terhükre rótt bűncselekmények elkövetésével, a tanúvallomások alapján már eddig is megkísérelték a tanúkat befolyásolni, így az előzetes letartóztatás elrendelése indokolt.
 
Az ügyészség továbbá indítványozta katonai fegyelmi ok megállapítását. A bíróság ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a terheltek a szolgálati helyen elkövetett bűncselekményeik miatt a személyi állomány fegyelmi helyzetének biztosítása miatt sem hagyhatóak szabadlábon, ezért a bíróság e vonatkozásban elfogadta az ügyészség álláspontját.
 
A végzés nem jogerős.
 
Budapest, 2017. január 12. 
 
A Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya