Fővárosi Törvényszék - Előzetes letartóztatásban marad a Szentendrei úti halálos közúti baleset okozásával gyanúsított férfi

A Budai Központi Kerületi Bíróság három hónappal meghosszabbította annak a férfinak az előzetes letartóztatását, aki 2017. március 18-án Budapesten, a Szentendrei úton nagy sebességgel belerohant egy előtte álló autóba. A baleset következtében az álló autóban ülő két személy életét vesztette.
 
A 2017. március 20-tól előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottal szemben az ügyészség indítványozta a kényszerintézkedés meghosszabbítását további három hónappal.
 
Az előzetes letartóztatás elrendelése óta eltelt időben a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény tényállása kiegészült, a bűncselekmény jogi minősítése változott, a nyomozó hatóság halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettének megalapozott gyanújára módosította azt.
 
A megalapozott gyanút a rendőri jelentések, a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv adatai, a helyszínrajz, a fényképmellékletek, a tanúvallomások és az igazságügyi szakértői vélemény támasztják alá.
 
A nyomozás folyamatban van, a tényállás teljes körű tisztázása érdekében további nyomozati cselekmények elvégzése szükséges.
 
A kényszerintézkedés alkalmazásának indokait vizsgálva a bíróság az alábbiakat állapította meg: a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény jelentős tárgyi súlyú, annak bizonyítottsága esetén két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés nagyságából eredő fenyegetettség már önmagában is felveti annak lehetőségét, hogy a gyanúsított kényszerintézkedés hiányában magát az eljárás alól kivonná, ezen feltételezést a bíróság álláspontja szerint a gyanúsított tisztázatlan személyi körülményei tovább erősítik.
 
Figyelemmel a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlyára, a kiszabható büntetés nagyságára  megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne, így az eljárási cselekményeken való részvétele kizárólag az előzetes letartóztatás meghosszabbításával biztosítható.
 
A végzés nem jogerős.
 
 
Budapest, 2017. április 20.
 
 
A Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya