Fővárosi Törvényszék - Előzetes letartóztatásban marad a Teréz körúti robbantás gyanúsítottja

A Budai Központi Kerületi Bíróság 2017. július 21-ig meghosszabbította annak a férfinak az előzetes letartóztatását, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy szeptember 24-én egy budapesti belvárosi járdaszakaszon robbantást követett el, amelynek következtében az ott járőrszolgálatot teljesítő két rendőr súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A gyanúsított ellen a Központi Nyomozó Főügyészség folytat nyomozást előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja miatt.
 
A Központi Nyomozó Főügyészség a gyanúsított előzetes letartóztatásának ismételt meghosszabbítását indítványozta további három hónappal.
 
A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta.
 
A gyanúsított cselekménye - bizonyítottság esetén - előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletére, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas.
 
A megalapozott gyanút a gyanúsított internetes tevékenysége, híváslisták, az általa használt telefonkészülékek adattartalmának elemzése, a robbantás helyszínén végzett szemle során rögzített DNS minták elemzése,  a térfigyelő és ipari kamerák felvételei, házkutatások során lefoglalt bűnjelek, igazságügyi szakértői vélemények és a gyanúsított folytatólagosan tett beismerő vallomásai támasztják alá. 
 
A gyanúsított vonatkozásában az előzetes letartóztatás különös okai továbbra is fennállnak. A terhére rótt cselekmények közül az emberölés bűntettének kísérlete tíz évtől húsz évig, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő, a cselekmény tárgyi súlya a többszörös minősítés folytán is igen jelentős.
 
A bíróság álláspontja szerint a gyanúsított vonatkozásában nem állapíthatóak meg olyan kedvező körülmények (erős személyes kötelékek, kapcsolatok, biztos egzisztenciális családi háttér és kötődés), amelyek ilyen mértékű büntetőjogi fenyegetettség mellett lehetővé tennék, hogy a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazása nélkül a gyanúsított jelenléte az eljárási cselekményeknél megnyugtatóan biztosított legyen. Így továbbra is megalapozottan feltehető, hogy a jelenlétének biztosításához a szökés, elrejtőzés veszélye folytán az előzetes letartóztatás meghosszabbítása szükséges.
 
A bíróság vizsgálta a védő által indítványozott enyhébb kényszerintézkedés lehetőségét. Túl azon, hogy a terhelt eltartására, megélhetésére semmilyen okirat nem áll rendelkezésre, a jogkövető magatartásra való hajlandósága is megkérdőjelezhető. A gyanúsított előzetes fogvatartása során sem volt együttműködő a bv-intézettel, és személyes kötődéseinek bizonytalansága,  kiszámíthatatlannak tűnő magatartása is arra utal, hogy vele szemben alternatív korlátozás egyik megállapított különös indok kiküszöbölésére sem volna elegendő. 
 
 
A végzés nem jogerős.
 
 
Budapest, 2017. április 20.
 
A Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya