Kecskeméti Törvényszék - Ítélethirdetés az édesanyja megölésével vádolt hercegszántói férfi ügyében

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt nem jogerősen 9 év börtönre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte a Kecskeméti Törvényszék azt a férfit, aki megölte az édesanyját.
 
A tényállás lényege szerint a vádlott (31 éves férfi) évek óta édesanyjával (az ügy sértettje) élt együtt Budapesten, Győrben, Baján, a vádbeli időben pedig Hercegszántón, egy családi házban. A viselkedése 2011-ben egyre agresszívebbé vált, belső hangokat hallott, emiatt 2012 tavasza óta pszichiátriai kezelés alatt állt. Együttélésük során a vádlott és az édesanyja között komolyabb viták nem voltak, bár a férfi időnként anyját hibáztatta amiatt, hogy Budapestről elköltöztek. Anyagi helyzetük javítása érdekében a sértett 2014 őszén egy hónapig Németországban dolgozott, majd decemberben két hétig tanfolyami képzés miatt Budapesten tartózkodott. Ezalatt fia Hercegszántón maradt, biztonsági őrként dolgozott.
 
2014. december 17-én utazott vissza a sértett Hercegszántóra, ahol észlelte, hogy a vádlott pszichés állapota romlott, amit az egy utcában lakó rokonainak is elpanaszolt.
 
2014. december 21-én a vádlott és a sértett otthon voltak, amikor a délutáni órákban – pontosabban meg nem határozható okból – vita alakult ki közöttük. Ennek során a vádlott a konyhában jobb öklével 4-5 alkalommal arcon ütötte édesanyját, aki ennek hatására térdre esett. Ekkor a vádlott az előzőleg magához vett és bal kezében fogott fanyelű, 16,5 cm pengehosszúságú konyhakéssel édesanyjára támadt, mellkasán, hátán, bal karján és kezén összesen 25 darab szúrást ejtett, melyekből 9 szúrás a szívtájékot érte. A sértett a szúrások elszenvedése után a padlóra esett és további életjeleket nem mutatott, ezután azonban a vádlott a kezében lévő késsel még a sértett arcát is megcsonkította.
 
A vádlott cselekményét az átlagosat lényegesen meghaladó, rendkívüli embertelenséggel, brutalitással követte el.
 
A vádlott a holttestet megkísérelte a belső szobába húzva az ágy alá rejteni. Röviddel ezután mobiltelefonjáról felhívta a 107-es segélykérő számot, majd közölte a diszpécserrel, hogy téves a hívás és letette a telefont. Ezután édesanyja holttestével a lakásban maradt, a rokonok hívásait nem fogadta, később pedig azt közölte velük, hogy alszik az édesanyja. Végül egy aggódó rokon értesítette a rendőrséget és a helyszínen megjelenő rendőrök másnap reggel felfedezték a sértett holttestét, a vádlottat pedig előállították.
 
A vádlottat 2014 májusában rongálás bűntette és más bűncselekmények miatt egy évre próbára bocsátotta a bíróság, melyet a törvényszék most megszüntetett.
 
A vádlott beszámítási képessége – személyiségzavara folytán - nem teljes, ami a büntetés mértékét csökkentette.
 
Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője pedig enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést.
 
A vádlott az ítélethirdetést követően továbbra is előzetes letartóztatásban maradt.
 
 
Kecskemét, 2017. március 16.
 
                                                                                  Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztály