Kecskeméti Törvényszék - Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított szerb férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a 38 éves szerb férfinak a letartóztatását, akit felbujtóként és bűnsegédként elkövetett embercsempészés elkövetésével gyanúsítanak. A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított és a gyanúsított megbízásából érkező, szintén szerb állampolgárságú férfi közösen lépték át a szerb–magyar államhatárt azzal a céllal, hogy harmadik országbeli állampolgárokat anyagi ellenszolgáltatásért Nyugat-Európába szállítsanak. A gyanúsított ennek érdekében egy férfitól hamis ürüggyel kölcsönkérte az embercsempészéshez használt szállítójárművet. A gyanúsított társa 2015. október 12-én 11 migráns személyt próbált meg az így megszerzett személygépkocsi utasterében, illetve csomagtartójában a déli határról Ausztriába szállítani. A szállítás közben a férfi a gyanúsítottal folyamatosan telefonos kapcsolatban volt. A férfi társát 8 óra 20 perc körüli időben rendőrök igazoltatták, majd elfogták, míg a gyanúsított elhagyta Magyarország területét.
 
A járásbíróság az elfogatóparancs alapján elfogott gyanúsított előzetes letartóztatását azért rendelte el, mert a nyomozó hatóság elől elrejtőzött, valamint alaposan feltehető, hogy a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező, külföldi állampolgár a hatóságok elől ismételten megszökne vagy elrejtőzne.
 
A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így a végzés nem emelkedett jogerőre. A fellebbezésről a Kecskeméti Törvényszék dönt.
 
Kecskemét, 2017. szeptember 11.
A Kecskeméti Törvényszék Sajtóosztály