Miskolci Törvényszék - Borotvapengével fenyegette a kiskorú sértettet Szerencsen - előzetes letartóztatásba került a 13 éves gyanúsított

A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását annak a 13 éves fiúnak, akivel szemben rablás bűntettének kísérlete miatt indult büntetőeljárás.
 
A gyanúsított Szerencsen, 2017. június 16-án a kora esti órákban egy ABC előtti közterületen szólította meg a vele egykorú sértettet azzal a szándékkal, hogy tőle pénzt, vagy valamilyen értéktárgyat szerezzen. Először megkérdezte, hogy milyen telefonja van, majd beszélgetni kezdett vele. A terhelt hirtelen a zsebéből elővett egy eldobható borotvát, melyet a sértett mellkasához szorított, felszólítva őt, hogy adja át a telefonját. Amikor a sértett ennek nem tett eleget, a gyanúsított verekedésre hívta fel. A sértett próbált minél előbb hazajutni, azonban a terhelt 3.000.- forint készpénz átadására szólította fel. A sértett közölte a gyanúsítottal, hogy nincs nála pénz, azonban annak érdekében, hogy elmenekülhessen, megígérte, hogy ha hazaér, kihozza részére a követelt összeget. Amikor otthonában a sértett az édesanyjának elmesélte a történteket, a sértett édesanyja odament a várakozó gyanúsítotthoz, és kérdőre vonta. A gyanúsított tagadta a cselekmény elkövetését, majd elfutott a helyszínről.  
 
A bíróság a bűncselekmény elkövetésének gyanúját megalapozottnak találta és szükségesnek látta az előzetes letartóztatás elrendelését is javítóintézetben, az alábbi indokok miatt: a bűncselekmény büntetési tétele – 5-10 év – és kiemelkedő tárgyi súlya a bíróság szerint már önmagában megalapozza a szökésének, elrejtőzésének veszélyét. A büntetlen előéletű terhelttel szemben több büntetőeljárás volt már folyamatban, azonban a gyermekkor miatt azok mindezidáig megszüntetésre kerültek. Rablás elkövetése esetén azonban a büntethetőségi korhatár 12 év. A fentiekre tekintettel az is megalapozottan feltehető, hogy a terhelt újabb bűncselekményt követne el. 
 
A végzés nem emelkedett jogerőre, ellene a gyanúsított és védője fellebbeztek.
 
Miskolc, 2017. június 19.
 
Miskolci Törvényszék Sajtóosztály