Miskolci Törvényszék - Előzetes letartóztatás a román embercsempész ügyében

A Tiszaújvárosi Járásbíróság az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig fenntartotta az előzetes letartóztatását annak a román állampolgárnak, akit embercsempészés bűntettével vádol az ügyészség. 
 
A vádirat szerint a többszörösen büntetett előéletű terhelt 2016. májusában Magyarországon jogszerűen tartózkodó szír állampolgárokat akart illegálisan átjuttatni az országhatáron. Fentiek érdekében május 28-án, az éjszakai órákban 11 felnőtt és két gyermek szállt be a terhelt által vezetett kisbuszba azzal a céllal, hogy őket a vádlott Németországba fogja szállítani. Az M3-as autópályán haladva a gépjármű balesetet szenvedett, mely miatt tovább haladni nem tudott, ezért a vádlott menekülésre szólította fel a kisbusz utasait, megmutatta merre induljanak, majd közölte velük, hogy két óra múlva elérik a német határt. A baleset miatt a helyszínre érkező rendőrök az út mellett észrevették a menekülő külföldi állampolgárokat, akiket a vádlottal együtt előállítottak. A menekülő személyek a külföldi embercsempészeknek fejenként 3.000-4.000.- eurót fizettek azért, hogy őket Németországba eljuttassák, mely összegből a vádlott is részesült.
 
A vádbeli bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, akár nyolc évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető. A bíróság a legsúlyosabb kényszerintézkedés fenntartását a terhelt szökésének, elrejtőzésének; valamint az újabb bűncselekmény elkövetésének veszélyére alapította. 
 
Miskolc, 2017. január 6.
Miskolci Törvényszék Sajtóosztály