Miskolci Törvényszék - Előzetes letartóztatásba kerültek gyanúsítottak, akik kiskorúakat kényszerítettek prostitúciós tevékenységre

A Miskolci Járásbíróság 2017. október 8-ig elrendelte az előzetes letartóztatását annak a két gyanúsítottnak, akikkel szemben kerítés bűntette, kóros szenvedélykeltés vétsége és gyermekprostitúció kihasználásának bűntette miatt indult eljárás. 
 
A gyanúsítás szerint a terheltek 2016. tavaszától kezdve kiskorú – többségében gyermekotthonban élő – lányokat anyagi haszonszerzés céljából Szlovákiába szállították, ahol prostitúciós tevékenység végzésére kényszerítették őket, az ily módon megkeresett bevételt pedig elvették tőlük és felélték. Miközben a 18. életévüket be nem töltött lányokat a fenti cselekményekre kényszerítették, számukra több alkalommal pszichoaktív anyagot, ún. herbált tartalmazó cigarettát adtak át, valamint ezek elszívására vették rá őket. A bűncselekményekre úgy derült fény, hogy 2017. január 16-án az egyik tizenhatéves sértett eltűnését gyámja jelentette, majd őt a hatóságok másnap Kassa területén igazoltatták. Ekkor felmerült a gyanúja annak, hogy őt prostitúcióra kényszerítik és személyi szabadságában korlátozzák.
 
A bíróság a bűncselekmény elkövetésének gyanúját megalapozottnak találta, döntését a gyanúsításban szereplő kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmények miatti büntetésben rejlő szökés, elrejtőzés veszélyére alapította. Ezen túl a bíróság álláspontja szerint fennáll annak a veszélye, hogy a terheltek szabadlábra kerülésük esetén a kiskorú tanúkat vallomásuk megtételében befolyásolnák, megfélemlítenék, a tárgyi bizonyítási eszközöket elrejtenék, veszélyeztetve ezzel a bizonyítást. Az élettársi kapcsolatban élő gyanúsítottak rendszeres jövedelemmel nem rendelkeznek, a cselekményeket megélhetésük biztosítása érdekében követték el, így feltehető, hogy szabadlábra kerülésük esetén újabb bűncselekményt követnének el.  A végzéssel szemben a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be. 
 
Miskolc, 2017. szeptember 8.
Miskolci Törvényszék Sajtóosztály