Miskolci Törvényszék - Előzetesben a gyanúsítottak, akik egy karóráért próbálták kirabolni a kiskorú sértettet

Rablás bűntette miatt indult büntetőeljárás azokkal a gyanúsítottakkal szemben, akiket a mai napon a bíróság ügyészi indítványra 2017. október 8-ig előzetes letartóztatásba helyezett.
 
A terheltek 2017. szeptember 6-án a reggeli órákban Felsőgagyról busszal Szikszóra utaztak, amikor a gyanú szerint a járművön megszólították a kiskorú sértettet, hogy mutassa meg nekik az óráját. A sértett eleget tett a kérésnek, majd leszálltak a buszról. A terheltek követték őt, és több alkalommal felhívták, hogy adja át nekik az órát, azonban ennek a kiskorú már nem tett eleget. Az I. r. gyanúsított megfogta a sértett kezét, és közölte vele, hogy „de nekem ez kell”. A sértettnek ugyan a fogásból sikerült szabadulnia, azonban a terheltek elállták az útját, és mindketten meglökték. Abból a célból, hogy nyomatékot adjanak követelésüknek, a II. r. gyanúsított jobb kezét ökölbe szorítva nagy erővel megütötte a fiú arcát, majd hirtelen távoztak a helyszínről, anélkül, hogy a körülbelül 2.000.- forint értékű karórát elvették volna.
 
A bíróság az előzetes letartóztatást részben a gyanúsítottak szökésének, elrejtőzésének veszélye miatt rendelte el, mivel a terheltek a cselekményt gátlástalanul, a nyílt utcán, útonálló módon követték el, így feltehető, hogy az eljárási cselekményeknél jelenlétük másképp nem biztosítható. Figyelemmel arra, hogy a gyanúsítottak elismerték ugyan a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését, azonban a vallomásaik között eltérések vannak, a bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén egymást befolyásolnák, veszélyeztetve az eljárás eredményességét. A végzés jogerős.
 
Miskolc, 2017. szeptember 8.
Miskolci Törvényszék Sajtóosztály