Miskolci Törvényszék - Füves cigivel kábították el a szexuális erőszak sértettjét, előzetes letartóztatásba kerültek a gyanúsítottak

A Miskolci Járásbíróság 2017. július 19. napjáig elrendelte az előzetes letartóztatását annak a hat gyanúsítottnak, akikkel szemben tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére azonos alkalommal, egymás cselekményéről tudva többek által elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt indult büntetőeljárás. 
 
A gyanúsítás szerint 2017. június 15-én az esti órákban a Kesznyétenben lakó fiatalkorú lány az ugyancsak helyben lakó barátjához indult, amikor útközben találkozott az I. r. gyanúsítottal, aki cigarettával kínálta, melyet elfogadott. A marihuánás cigarettától a lány végtagjai zsibbadni kezdtek, majd az I. r. gyanúsított és a hozzájuk csatlakozó VI. r. gyanúsított egy romos házba kísérték, ahol további cigarettára gyújtottak. Ezt követően a kábult állapotban levő sértettel szemben szexuális erőszakot alkalmaztak akarata ellenére, ahogyan azt tette az időközben a helyszínre érkező V. r. gyanúsított is. Ezután a lányt az ekkor érkező II. r. gyanúsított a III. r. terhelt házába vitte, ahol a II. r., a III. r., a IV. r., az V. r. gyanúsított, valamint egy, még kézre nem kerített gyanúsított is megerőszakolták, lefogták és bántalmazták. 
 
A bíróság a bűncselekmény elkövetésének gyanúját megalapozottnak találta, döntését a gyanúsításban szereplő bűncselekmény miatt 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztés büntetésben rejlő szökés, elrejtőzés veszélyére alapította. Ezen túl a bíróság álláspontja szerint fennáll annak a veszélye, hogy a terheltek szabadlábra kerülésük esetén a tanúkat vagy egymást vallomásuk megtételében befolyásolnák, a még meg nem talált bizonyítási eszközöket elrejtenék, veszélyeztetve ezzel a bizonyítást. Ketten közülük a cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követhették el. A gyanúsítottak kedvezőtlen személyi körülményei miatt megalapozottan feltehető az is, hogy szabadlábra kerülésük esetén újabb bűncselekményt követnének el.  
 
A végzést az V.r. gyanúsított tudomásul vette, a többiek azonban fellebbezést jelentettek be. 
 
Miskolc, 2017. június 19.
 
Miskolci Törényszék Sajtóosztály