Miskolci Törvényszék - Jegyvizsgálót bántalmazott - felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték

A Szerencsi Járásbíróság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt folyamatban volt büntetőeljárásban hirdetett ítéletet 2017. március 14-én.
 
A megállapított tényállás szerint az ittas állapotban lévő vádlott 2016. novemberében Tokajban szállt fel a Szerencs felé közlekedő vonatra, érvényes menetjegy és bérlet nélkül. 
 
A vádlott elkezdte rugdosni a vonaton a kocsik közötti ajtót, amikor a jegyvizsgáló felszólította ennek abbahagyására, valamint kérte a menetjegyét. A vádlott a jegyvizsgálónak egy lejárt bérletszelvényt adott át, melyet az ellenőr érvénytelenített és közölte vele, hogy kizárja az utazásból. A vádlott erre megragadta az ellenőr ruháját és ököllel arcul ütötte őt. A vádlott testvére lépett közbe, hátrébb húzta az ellenőrt, azonban ekkor a vádlott ismét megütötte őt. A jegyvizsgálónak sikerült a kocsi teremajtaján kijutni, majd a szakaszt lezárta. A vádlott az ajtót rugdosni kezdte, melynek hatására az abban lévő üveg kiesett a keretből. A kereten a vádlott átnyúlt és még egyszer megütötte és leköpte a sértettet, valamint elszakította a pulóverét és a dzsekije cipzárját.
 
A bíróság ítéletében a vádlottat 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. A büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte a vádlott részbeni beismerő vallomását, azt, hogy a bűncselekmény elkövetését megbánta, és hogy a sértett is megbocsátott neki. Súlyosító körülményként vette azonban figyelembe a büntetett előéletét, azt, hogy a bűncselekményt ittas állapotban követte el, és hogy más büntetőeljárás hatálya alatt áll, valamint a személy elleni erőszakos bűncselekmények elszaporodottságát.
 
Az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlott és védője tudomásul vették a bíróság döntését. 
 
Miskolc, 2017. március 14.
 
Miskolci Törvényszék Sajtóosztály