Miskolci Törvényszék - Jogerős ítélet született a Deteken történt állatkínzás ügyében

Az Encsi Járásbíróság a mai napon ítéletet hozott a „deteki állatkínzásos” ügyben. A bíróság a fiatalkorú I.r. vádlottat bűnösnek mondta ki állatkínzás bűntettében és 6 hónap – végrehajtásában 1 évi próbaidőre felfüggesztett -, míg a II.r vádlottat bűnsegédként elkövetett állatkínzás bűntette miatt 5 hónap - végrehajtásában szintén 1 évre felfüggesztett  - szabadságvesztés büntetésre ítélte. 
 
A bíróság ítéletében – a büntetés nevelő jellegének hangsúlyozása mellett - rendelkezett mindkét vádlott pártfogó felügyeletéről és külön magatartási szabályként előírta a vádlottak részére, hogy csoportos foglalkozásokon vegyenek részt, melynek tematikájában kell, hogy szerepeljen: 
 
- az állatok védelme, gondozása;
- az állatkínzás jogkövetkezményeinek tudatosítása;
- Csáth Géza: Anyagyilkosság című novellájának elolvasása és a könyv alapján készült Witman fiúk című film megtekintése után az állatkínzás lehetséges következményeit feldolgozó fogalmazás megírása.    
 
A két fiatal még 2015. nyarán Beret községből Detekre kerékpároztak, amikor az út menti árokban megláttak egy kis testű, kb. 5 kg tömegű, keverék kiskutyát, aki élt, de vélhetően sérülés vagy betegség miatt önállóan mozogni nem tudott. Ekkor közösen elhatározták, hogy elpusztítják a kutyát és ezért magukkal vitték a közeli patakpartra, ahol nem láthatja őket senki a magas nád miatt.
 
Az I.r. vádlott talált egy szerszámnyelet, azt magához vette és a telefonját társának adta, hogy készítsen felvételt tettéről. Majd az ütésekre a videófelvétel miatt is készülve kétszer lesújtott a kutya fejére a bottal. A két ütés között, valamint az ütéseket követően is a bottal forgatta és a kamerát kezelő fiúnak mutatta a kutyát. Ezután a botot bedobták a nádasba, a kutyát pedig a helyszínen hagyták és hazamentek. A kutya az ütések következtében különös szenvedést átélve elpusztult. 
 
A bíróság súlyosító körülményként értékelte az állatkínzásos ügyek elszaporodottságát, míg enyhítő körülményként a vádlottak ténybeli beismerő vallomását, az időmúlást és a vádlottak életvitelében bekövetkezett pozitív változásokat.
 
Az ítélet jogerőre emelkedett. 
 
Miskolc, 2017. június 19.
 
Miskolci Törvényszék Sajtóosztály