Miskolci Törvényszék - Szexuális erőszak gyanúja miatt került előzetes letartóztatásba a fiatalkorú

A Miskolci Járásbíróság 2017. október 12-ig elrendelte az előzetes letartóztatását annak a fiatalkorú gyanúsítottnak, akivel szemben tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére, erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt indult büntetőeljárás. 
 
A terhelt egy lakásotthon nevelésbe vett lakója, aki a megalapozott gyanú szerint ittas állapotban 2017. szeptember 8-án, az esti órákban 12 és 16 éves, vele azonos nemű társait szexuálisan zaklatta. A bántalmazás következtében a kiskorú sértettek 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.
 
A bíróság a megalapozott gyanú fennálltát megállapította és a további nyomozati cselekmények zavartalan lefolytatásához fűződő érdek miatt a kényszerintézkedés elrendelését megalapozottnak találta. A gyanúsított szökésének, elrejtőzésének veszélyét a cselekmény tárgyi súlya már önmagában is megalapozza, hiszen az eljárás tárgyát képező bűncselekmény miatt akár 7 év 6 hónapig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Mivel a terhelttel szemben más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt is folyik büntetőeljárás, a bíróság álláspontja szerint felmerül annak a veszélye, hogy a szabadlábon hagyása esetén esetlegesen újabb bűncselekményt követne el.
 
A végzés nem emelkedett jogerőre, a bíróság döntésével szemen a gyanúsított és védője fellebbezett.
 
Miskolc, 2017. szeptember 12.
 
Miskolci Törvényszék Sajtóosztály