Szegedi Törvényszék - Ásóval verte ágyban fekvő ismerősét, előzetesbe került

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak a nőnek az előzetes letartóztatását, akit életveszélyt okozó testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt csütörtökön vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsított előzetes letartóztatása 2017. augusztus 21-ig tart.
 
A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2017. július 19-én hajnal három óra körüli időpontban egy hódmezővásárhelyi ingatlanban – amelyben szívességi alapon tartózkodott – előzetes szóváltást követően az ágyában fekvő sértett fejét és felső testét egy fanyelű ásóval több alkalommal megütötte, amelynek következtében a sértett arc- és agykoponyáján 8 napon túl gyógyuló csonttörések és életveszélyes koponyaűri vérzés keletkezett.
 
Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a kiemelkedő tárgyi súlyú, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt megvalósítani látszó, rendezetlen életkörülmények között élő, a helyszínt elhagyó és ismeretlen helyre távozó gyanúsított esetében – akinek felkutatása és elfogása érdekében elfogatóparancsot kellett kibocsátani - megalapozottan lehet tartani attól, hogy szabadlábra kerülése esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne.
Ezen kívül figyelemmel arra, hogy az alapos gyanú tárgyát képező bűncselekményt a gyanúsított vele közös ingatlanban élő sértett sérelmére látszik elkövetni, megalapozottan lehet tartani attól is, hogy a sértettel történő összebeszélés útján a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekedne, továbbá vonatkozásában a bűnismétlés veszélye is fennáll.
Mindezek alapján az elsőfokú bíróság álláspontja szerint az előzetes letartóztatás céljai enyhébb kényszerintézkedéssel nem érhetőek el, így a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelése mindenképpen indokolt.
 
A bíróság döntését az ügyész és a gyanúsított tudomásul vette, a gyanúsított védőjének három napja van a fellebbezés bejelentésére, így a végzés nem emelkedett jogerőre.
 
Szeged, 2017. július 21. 
Szegedi Törvényszék Sajtóosztály