Szolnoki Törvényszék - Ítélet az életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt indult ügyben

Az ügyben első fokon eljárt Szolnoki Törvényszék 2016. december hó 21-én meghozott ítéletében, mint erőszakos többszörös visszaesőt 9 év végrehajtandó fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azt az 53 éves férfit, aki a nem jogerős ítélet szerint négy évvel ezelőtt egy téli napon annak nagyiváni otthonában kalapáccsal bántalmazta, majd a fűtetlen szobában, eszméletlen állapotban magára hagyta erősen vérző idős édesanyját. 
 
Az elsőfokú bíróság ítélete szerint a többszörösen büntetett előéletű vádlott már korábban is követett el bűncselekményt édesanyja sérelmére, amiért többéves végrehajtandó börtönbüntetésre ítélték. Emiatt haragudott édesanyjára, akit 2013. január 27-én az esti órákban bántalmazással fenyegetett, majd két nappal később ígéretét betartva súlyosan bántalmazott.
 
A vádlott 2013. január 29-én a reggeli órákban az édesanyja nagyiváni házához tartozó szerszámos kamrában magához vett egy kalapácsot, mellyel a lakóépület folyosóján idős édesanyját fején, arcán és nyakán többször megütötte. Az idős, erősen vérző asszony a padlóra zuhant, azonban még fel tudott állni, a szobába ment, de az ott lévő heverő előtt térdre rogyott, arccal a heverőre borult és eszméletét vesztette. 
 
A vádlott az erősen vérző, eszméletlen édesanyját a fűtetlen szobában magára hagyta, akit aznap délután a helyszínre érkező körzeti megbízott a kihűlt szobában ugyanebben a helyzetben, arccal a heverőre borulva, kihűlt állapotban talált. 
 
Az idős asszony túlélte a bántalmazást, azonban arcán és fején számos sérülést, valamint 8 napon túl gyógyuló orrcsonttörést szenvedett és a hideg környezet hatására kihűlt. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a sérült testtájékra, az erőbehatás nagyságára és számára, valamint az elkövetés eszközére figyelemmel fennállt a súlyosabb, a közvetlen életveszélyes sérülés keletkezésének reális lehetősége.
 
Az ítélet nem jogerős. Az ügyész az ítéletet tudomásul vette. A vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, míg másodsorban a kiszabott büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést. Így az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla jár majd el.
 
Szolnok, 2017. január 6.
Szolnoki Törvényszék Sajtóosztály