Tatabányai Törvényszék – Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság a robbanóanyagot készítő fiatal férfit

Az Esztergomi Járásbíróság 2017. március 20-án hozott ítéletével B.Á. vádlottat robbanóanyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt két év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság ezen túlmenően kötelezte a vádlottat 892.924,- forint bűnügyi költség megfizetésére. 
 
A bíróság által megállapított tényállás szerint a fiatal felnőtt vádlott, aki a cselekmény elkövetésekor mindössze 19 éves volt, 2014. nyarától kezdődően kedvtelési célból olyan internetes oldalakat kezdett böngészni, amelyeken különböző robbanóanyagok összetevőit, valamint a robbanóanyagok elkészítésének módját tüntették fel. A vádlott az internetes oldalakon megjelölt vegyszereket és alapanyagokat gazdaboltokban, gyógyszertárakban, valamint az interneten keresztül beszerezte, majd az interneten talált iránymutatások szerint otthonában engedély nélkül fekete lőport készített. 
 
A vádlott a fekete lőport műanyag csövekbe töltötte, a csövek végét gipsszel lezárta, és a csövekhez gyújtózsinórt erősített. A vádlott az így elkészített robbanószerkezetekkel több alkalommal végzett robbantásokat Bajna külterületén. Ezenkívül az internetes iránymutatások szerint engedély nélkül triaceton-triperoxidot (TATP) is készített, amely rendkívül instabil robbanóanyag. Az eljárás adatai azt támasztották alá, hogy a vádlottnak egyáltalán nem állt szándékában, hogy cselekményével bárkinek sérelmet okozzon, azt csupán a saját maga szórakoztatására követte el.
 
A bíróság a tényállást az igazságügyi szakértő nyilatkozata és véleménye, valamint a vádlott teljes körű beismerő vallomása és a tanúvallomások alapján állapította meg. Enyhítő körülményként értékelte többek között a vádlott bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomását, fiatal felnőtt korát, büntetlen előéletét és azt a körülményt, hogy a bűncselekmények elkövetése óta a vádlott kifogástalan életvitelt folytat, bejelentett munkahellyel, rendszeres jövedelemmel rendelkezik.
 
A bíróság ítéletét a vádlott és védője is tudomásul vették, azonban az nem emelkedett jogerőre, mivel az ügyész a büntetés súlyosításáért fellebbezést jelentett be.
 
Tatabánya, 2017. március 20.
 
Tatabányai Törvényszék Sajtóosztály