Zalaegerszegi Törvényszék - Jogerősen is börtönbüntetést kapott az iskola mellett drogot áruló vádlott

Első fokon 2016. szeptember 22-én nem jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Nagykanizsai Járásbíróság azt a zalai fiatalembert, aki új pszichoaktív anyagot adott át 18. év alatti fiúnak oktatási épület közvetlen közelében. A másodfokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék 2017. január 10-én nem változtatott az ítélet ezen részén, csupán mérsékelte a vádlottal szembeni vagyonelkobzást. 
 
Az elsőfokú ítéletben foglaltak szerint a vádlott régóta él legális, illetve illegális tudatmódosító szerekkel. A marihuánát és a speed néven ismert kábítószert, továbbá a dizájner drogokat és új pszichoaktív anyagnak minősülő anyagokat ismeretlen személyektől, illetve az interneten szerezte be. Ezeket egy tepsiben körömlakklemosóban, hígítóban vagy más folyékony alkoholtartalmú vegyszerben legálisan, kereskedelmi forgalomban vásárolható gyógynövényekkel elkeverte, majd az elegyet hajszárítóval megszárította. Az így kapott törmeléket dohánnyal keverve cigarettába töltötte, és saját fogyasztás mellett a barátait kínálta vele, illetve több alkalommal értékesített is a drogból. Többek között egy fiatalkorú fiúnak is adott el a szerből. Az ítélet szerint a fiatal fiú és két barátja 2015. június 2-án „füvet” rendelt a vádlottól, s megbeszélték, hogy Nagykanizsán a régi mozikertben ütik nyélbe az üzletet. A helyszín mintegy 20-30 méterre van a Batthyány-gimnázium, illetve a Rozgonyi úti általános iskola bejáratától. Itt a fiatalkorú egyik barátja 2000 forint ellenében vette át a drogot a vádlottól, majd azt a fiatalkorúnak adta, aki dohánnyal keverve szívott el belőle egy kisebb mennyiséget aznap, illetve másnap. A maradékot a rendőrség találta meg nála 2015. június 4-én. A vizeletminta kimutatta az anyag-fogyasztását, csakúgy mint később a vádlottnál is, akinél a rendőrség a 2015. június 19-én tartott házkutatás során 17 tétel ismeretlen eredetű növényi törmeléket, digitális mérleget, tepsit, valamint kémiai képletekkel teleírt papírlapot foglalt le.
 
A vádlottat 2016. szeptember 22-én a Nagykanizsai Járásbíróság bűnösnek mondta ki új pszichoaktív anyaggal való visszaélés bűntettében, valamint 1 rendbeli kábítószer birtoklás vétségében, s halmazati büntetésül 1 év 10 hónap börtönre ítélte, valamit 3 évre eltiltotta közügyektől. Vele szemben 18.990 Ft  értékben vagyonelkobzást rendeltek el.
 
A vádlott és védője fellebbezése nyomán került az ügy a törvényszék elé, ahol a 3 tagú bírói tanács úgy ítélte meg, hogy az első fokon eljáró bíróság döntése megalapozott, így azon éremben nem változtatott, pusztán a vagyonelkobzás mértékét csökkentette.
 
Zalaegerszeg, 2017. január 10.
Zalaegerszegi Törvényszék Sajtóosztály