A Szegedi Törvényszék Sajtóközleménye - előzetes letartóztatásról

A fegyveresen elkövetett rablás bűntett kísérlete miatt H. G. ellen indult büntetőeljárásban a Szegedi Járásbíróság a Szegedi Járási Ügyészség indítványára az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 1 hónapi időtartamra a mai napon a gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el.

A kényszerintézkedés indoka, hogy megalapozott gyanú áll fenn arra, hogy a gyanúsított 2013. február hó 18. napján a hajnali órákban megkísérelte kirabolni a Szeged, Szilléri sugárúti „Csakcsipke” elnevezésű élelmiszerboltot.

Figyelemmel a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, magas büntetési tételére (5-10 évig terjedő szabadságvesztés), megalapozottan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén megszökne, vagy elrejtőzne, arra tekintettel pedig, hogy a gyanúsított már több alkalommal volt büntetve és jelenleg is folyik vele szemben büntetőeljárás, fennáll a bűnismétlés veszélye. Erre tekintettel a bíróság szükségesnek tartotta a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését.

Az elsőfokú bíróság végzését az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője azonban fellebbezést jelentett be, így a végzés nem jogerős.
 

Szeged, 2013. február 20.

                                                                                      A Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya