5.3 - A bírósági irat kézbesítése

A bírósági irat kézbesítésének előfeltétele  - amely az ÁNYK űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás működési modelljéből következik -, hogy az adott bírósági eljárásban a fél, illetve képviselője, valamint a szakértő az ügyfélkapuján keresztül legalább egy beadványt a bíróságnak sikeresen megküldjön és ezáltal a bíróság számára ismertté váljon az ügyfélkapu felhasználó kapcsolati kódja.

A bírósági iratok a fél, illetve képviselője, valamint a szakértő ügyfélkapujának értesítési tárhelyére érkeznek. Amennyiben az értesítési tárhelyre bírósági irat érkezett, arról a fél, illetve képviselője, valamint a szakértő elektronikus levél formájában értesítést kap az ügyfélkapu-nyilvántartásban szereplő elektronikus levélcímére. A fél, illetve képviselője, valamint a szakértő az ügyfélkapujának értesítési tárhelyére érkezett bírósági iratot az iratra mutató internetes hivatkozás megnyitásával veheti át, ezt követően van lehetősége a bírósági iratot megnyitni vagy azt az ügyfélkapu tartós tárhelyére áthelyezi.

A kézbesítési vélelem beálltáról szóló automatikus tájékoztatás az ügyfélkapu értesítési tárhelyén a „Kézbesítési vélelem ideje” oszlopban jelenik meg.

Az értesítési tárhellyel kapcsolatos részletes tudnivalók, információk ezen az oldalon érhetők el.

A bíróság a kézbesítési rendszer útján megküldött bírósági iratokat tömörített, összecsomagolt formában (zip állományban) és a zip állományon belül az egyes bírósági iratokat szervezeti elektronikus aláírással ellátva e-aktában (es3 állományban) küldi meg, ezért az e-akta megnyitásához a felhasználónak le kell töltenie számítógépére a következő programok valamelyikét:

 

Magyarország megújul