Gyermekközpontú igazságszolgáltatás

Magyarország Kormánya 2012-ben meghirdette a Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás évét. Ezzel összefüggésben az Országos Bírósági Hivatalon belül a gyermekközpontú igazságszolgáltatás bírósági koncepciójának kialakítására munkacsoportot állítottak fel.

A gyermekbarát igazságszolgáltatás olyan igazságszolgáltatási rendszer, amely az elérhető legmagasabb szinten biztosítja a gyermekek jogainak tiszteletben tartását és hatékony érvényesítését. A tagállamoknak biztosítani kell a gyermekek azon jogának hatékony érvényesítését, hogy a részvételükkel folyó, vagy őket érintő minden ügyben elsődleges szempont legyen a gyermekek mindenek felett álló érdekeinek figyelembevétele. A kiskorúak számára is biztosítani kell a tisztességes eljárás egyes elemeit és ezeket a jogokat a gyermek „mindenek felett álló érdekére” történő hivatkozással sem lehet megtagadni vagy szűkíteni.

KÖNYVAJÁNLÓ:

AJB Projektfüzetek - Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás

Az alapvető jogok országgyűlési biztosa gyermekjogi projektjét 2012. évben valósította meg. Átfogó vizsgálatokat végzett a gyermekeket érintő valamennyi kiemelt területen a „jog és a gyakorlat szakadékának feltárása” érdekében.
A gyermekbarát igazságszolgáltatásra vonatkozó nemzetközi kötelezettségek tagállami végrehajtására, a kiskorúakra vonatkozó áldozatvédelemre, az igazságszolgáltatás egyes eljárásaiban érvényesülő gyermeki jogokra, a mediáció és a resztoratív igazságszolgáltatás modelljeinek hazai alkalmazására a gyermekvédelmi ellátásban, és az igazságszolgáltatásban dolgozók gyermekközpontú képzésére, a kísérő nélküli kiskorúak helyzetére és a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetére kiterjedő jelentések összefoglalóját az ombudsman egy projektfüzetben jelentette meg.
Elsősorban a gyermekekkel foglalkozó szakemberek figyelmébe ajánljuk ezt a színvonalas kötetet, amelyet az ombudsmani hivatal hamarosan honlapján is közzétesz, így bárki számára közvetlenül is elérhetővé válik.

A projektfüzet tartalomjegyzéke itt megtekinthető.

 

Tovább az Országos Bírósági Hivatal Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás oldalára >>>>

A munkacsoport eddigi tevékenységét az alábbi letölthető elektronikus dokumentumok összegzik.