Bírósági fogalmazó szeretnél lenni? Itt választ kaphatsz a kérdéseidre!

 

Miért legyek fogalmazó?

A bírósági életpályát a legszebb jogászi hivatásnak, a szakma csúcsának is nevezik, ahol kiszámítható, biztonságos, biztos életpálya során érdekes, emberközeli, társadalmilag hasznos munkát lehet végezni. A bíróságon lehet a legszélesebb körű tudást megszerezni, így fogalmazók esetében könnyebb a szakvizsgára felkészülés is. 

 

Mit csinál a fogalmazó?

A kötelező három éves gyakorlati idő alatt a fogalmazó büntető, polgári, közigazgatási- és munkaügyi ügyszakban, járásbírósági és törvényszéki szinten is dolgozik. Ezen időszakokban instruktor bíró irányítja a tevékenységét. A fogalmazó látogatja az instruktor bíró tárgyalásait, jegyzőkönyvet, határozat-tervezet készít, jogkutatást végez, valamint ügyfélfogadást, ún. panasznapot tart. A panasznapi ügyintézés keretében önálló munkavégzésre nyílik lehetőség, amely az ügyfelekkel való közvetlen találkozás folytán segít a későbbi bírósági, illetve bíróságon kívüli élethez szükséges készségek, képességek megszerzésében.

 

Van lehetőségem fogalmazóként a nyelvtudásomat használni, külföldre menni?

Igen, a nyelvtudásod több formában is fel tudod nálunk használni. Lehetőség van az idegen nyelv használatára az OBH által kiírt nyelvi pályázat keretében, a Sziget Fesztiválon működő Sziget Bíróságon, a THEMIS Competition elnevezésű versenyen, illetve panasznapon is. A nyelvi pályázat folyamán a nyertes pályázók fordításokat készítenek, valamint időnként delegációk fogadásában, illetve nemzetközi konferenciákon vesznek részt. A THEMIS verseny kifejezetten kezdő jogászoknak szól, ahol egy háromtagú magyar csapat tagjaként Európa valamely országában büntetőjog, polgári jog és bírói etika témában más európai országok kezdő jogászaival tudod összemérni a tudásodat.

 

Nem felejtek el mindent, mire szakvizsgáznom kell?

A fogalmazók képzése a joggyakorlati idő alatt is kötelező, az adott törvényszéken a tapasztalt bírák folyamatosan előadásokat tartanak, valamint kisebb anyagrészekből vizsgáztatnak is. Ez nagy segítség lesz a szakvizsgára felkészüléskor, mert minél többször tanulsz valamit, annál jobban fogod tudni. Mindemellett a bíróságon gyakorlati tudást is lehet szerezni. Ezek a gyakorlati ismeretek a jogszabályok tanulását, megértését is nagyban megkönnyítik, mivel elmélyítik az elméleti tudást.

 

Hogyan tudok felkészülni fogalmazóként a szakvizsgára?

A fogalmazók előnyt szerezhetnek azokkal a vizsgázókkal szemben, akik csak egy jogterületen dolgoztak a joggyakorlati idejük alatt, mivel fogalmazóként első- és másodfokú bíróságokon, illetve valamennyi ügyszakban is testközelből találkozhatnak a jogszabályok elméleti és gyakorlati oldalával.

 

A bíróságon van közösségi élet? Milyen lehetőségeim vannak ilyen téren?

A bírósági szervezetben dolgozók összetartó közösséget alkotnak. A központi képzésekre az ország minden részéről érkeznek fogalmazók, titkárok és bírák, akik szakmai és személyes ismeretségeket kötnek, melyeket később több területen hasznosítani tudnak. Az Országos Bírósági Hivatal évente megjelenteti a bírósági szervezet dolgozóinak irodalmi és művészeti alkotásait tartalmazó Ezek is mi vagyunk című kötetét, amelyben fogalmazók alkotásai is rendszeresen helyet kapnak. A bíróságok életében a sport is fontos szerepet tölt be, minden évben több bírósági csapat indul a maratonon (persze váltóban:) ), illetve kétévente megrendezésre kerül az Országos Bírósági Sportnapok. Ezen rendezvény alkalmával a résztvevők kispályás labdarúgásban, kosárlabdában, teniszben, asztaliteniszben és sakkban mérhetik össze az erejüket. Az összetartás tapasztalható volt többek között a 2013-as árvíz idején tanúsított közös munkában is.

 

Van lehetőségem tudományos téren is kipróbálni magamat?

Igen, az Országos Bírósági Hivatal Elnöke 2014. óta évente meghirdeti gróf Székhelyi Mailáth György pályázatát, amin polgári jogi, büntetőjogi, munkajogi, közigazgatási és európai jogi, valamint bírósági általános igazgatási szekcióban készített pályaművekkel nevezhetnek a bírósági szervezet tagjai.

 

Milyen karrierlehetőségem van a fogalmazói lét után?

A jogi szakvizsga megszerzését követően titkári kinevezést szerezhetsz. A bírósági titkárok már önállóan, saját aláírási joggal járhatnak el több eljárási cselekménynél. Legalább egy éves titkári gyakorlat és 30 éves életkor betöltését követően lehet bírói pályázatot benyújtani, melynél a pályázati rangsor kialakítása során a bírósági fogalmazói és bírósági titkári joggyakorlati idő értékelése alapján pontok szerezhetőek.

 

További információkat találtok egy fogalmazónkkal készült interjúban, amely itt olvasható.