Keresés

2019. január 10-től heti négy napon további tanúk kihallgatásával folytatódik a Quaestor-ügy tárgyalássorozata. A nyári ítélkezési szünetig a bíróság összesen 90 tárgyalást tűzött ki az ügyben.

 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer birtoklásának bűntette miatt B. D. macedón állampolgár ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 6 év 6 hónap börtön és 7 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett. 
Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel az ügy összes körülményére, a Szegedi Törvényszék törvényes és arányos büntetést szabott ki, annak megváltoztatását, súlyosítását, illetve enyhítését semmi nem indokolja. 
A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

A Mátészalkai Járásbíróság nyomozási bírája 2019. január 8-án több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban elrendelte két férfi letartóztatását. 

A Szombathelyi Törvényszék ma jogerős ítéletet hozott M. J ügyében. A bíróság a vádlottat az ellene emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vád alól felmentette és elrendelte a kényszergyógykezelését, amelyet meg kell szüntetni, ha szükségessége már nem áll fenn.

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája 2019. január 7-én közokirat-hamisítás bűntette miatt indult eljárásban elrendelte S. M. gyanúsított letartóztatását. 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntettének kísérlete miatt Sz. Z. ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kiszabott ítéletét. A vádlott cselekményét a táblabíróság életveszélyt okozó testi sértésnek minősítette, és ehhez igazodva a büntetés mértékét 7 év 10 hónapról 5 év 6 hónap börtönre csökkentette. 

A Miskolci Járásbíróság nyomozási bírája 2019. február 10-ig elrendelte a letartóztatását annak a testvérpárnak, akik a gyanú szerint saját házában törtek rá az egyedül élő 80 éves asszonyra és erőszakkal elvitték az értékeit.

A Tapolcai Járásbíróság 2019. január 10-én bíróság elé állítás keretében ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt 140.000 Ft pénzbüntetésre és 4 hónap "B" kategóriájú járművek vezetésétől eltiltásra ítélte M. B. vádlottat.

A Pécsi Járásbíróság 2019. január 10-én kihirdetett ítéletével egy fiatal pécsi férfit kétrendbeli garázdaság vétsége, közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény bűntette és kétrendbeli szeméremsértés vétsége miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és kötelezte az eljárás során felmerült 92.094 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását 3 évre felfüggesztette.

A Szolnoki Törvényszéken januárban ismét négy tárgyalási napon, 2019. január 14-én, 21-én, 24-én és 31-én további sértettek tanúkénti kihallgatásával folytatódik az ún. Kun-Mediátor ügy tárgyalása. A bíróság, ahogyan eddig is, valamennyi napra egész napos tárgyalást tűzött ki, melyekre összesen 21 tanút idézett meg. 

A Miskolci Járásbíróság 2019. január 11-én egy hónapra rendelte el a letartóztatását annak a férfinak, aki Miskolcon, a Búza téri autóbusz-állomáson vert meg egy férfit, majd elvette a nála lévő értékeit.

A Budapest Környéki Törvényszék dr. Szalay Csaba vezette büntető tanácsa 2019. január 11-én folytatólagos és nyilvános tárgyalás-sorozatot követően hirdetett ítéletet annak a nőnek az ügyében, aki pénzszerzés céljából különös kegyetlenséggel, egy diótörő kalapáccsal meggyilkolta a helyiek körében köztiszteletnek örvendő idős pedagógus méhészházaspárt.

A Budapest Környéki Törvényszék 2019. január 11-én megtartott nyilvános tárgyalásán bűnösnek találta azt a 13 vádlottat, aki előnyért hatáskörét túllépve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának, befolyással üzérkedés és felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntettét követte el. Ezekért a bűncselekményekért a bíróság az ügyészségi vádmódosítást követően a vádlottakra, az általuk elkövetett bűncselekmény súlyának megfelelően 150 ezer és 600 ezer forint közötti pénzbüntetést szabott ki. 

Két gyanúsítottat is letartóztatott január 11-én a Miskolci Járásbíróság, akikkel szemben kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indult eljárás Miskolcon.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2019. január 11-én előkészítő ülés során tárgyalásra utalta  annak a férfinak az ügyét, aki egy ismert közösségi oldalon folyamatosan zaklatta és életveszélyesen fenyegette az egyik népszerű magyar zenekar énekesnőjét.

A Pécsi Törvényszék, mint másodfokú bíróság a 2019. január 11-én kihirdetett ítéletével a  Pécsi Járásbíróság 2018. szeptember 18-án kihirdetett határozatát annyiban változtatta meg, hogy a szexuális visszaélés bűntettét – figyelemmel az elkövetés körülményeire – szeméremsértés vétségének minősítette, egyebekben, így a kiszabott büntetés tekintetében is, helybenhagyta.

A Szegedi Járásbíróság négy gyanúsított – melyből hárman fiatalkorúak - vonatkozásában rendelt el kényszerintézkedéseket a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett kerítés bűntette és más bűncselekmények miatt indult bűnügyben.

A Miskolci Járásbíróság egy hónapra rendelte el a letartóztatását annak a testvérpárnak, akiket egy Mezőcsáton történt rablással gyanúsítanak.

A Debreceni Ítélőtábla a vádlott szabadságvesztés büntetését 6 évre enyhítette, a közügyektől eltiltást pedig 6 évre súlyosította. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az első fokon eljárt  Nyíregyházi Törvényszék 2018 júliusában több ember életét veszélyeztető emberölés bűntettének kísérlete miatt 8 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte J. T. vádlottat. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. 

A Debreceni Ítélőtábla a fellebbezéssel érintett vádlottak közül V. r. vádlott szabadságvesztés büntetését 3 év 6 hónapra enyhítette. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.