Keresés

Kategória

Elkészült a Miskolci Törvényszék középtávú intézményi stratégiája

Ünnepélyes keretek között mutatták be a Miskolci Törvényszék középtávú intézményi stratégiáját. Az európai uniós támogatásból megvalósuló projekt munkálatai 2012. augusztus 15-én kezdődtek és 2013. október 31-én zárultak. A stratégiát egy bírákból és külső szakértőkből álló 10 fős munkacsoport dolgozta ki. 

A Mezőkövesdi Járásbíróság 2019. február 18-án előkészítő ülésen hozott ítéletet annak a férfinak az ügyében, aki, hogy megakadályozza elfogását, többször megharapta a vele szemben jogszerűen intézkedő rendőröket.

A Mátészalkai Járásbíróság 2019. február 14-én különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte Sz. M. vádlottat.

Folyamatos a civil szervezetek beszámolójával kapcsolatos ügyintézés

Május 31-ig kell valamennyi civil szervezetnek letétbe helyeznie beszámolóját és köszhasznúsági mellékletét. A kötelezettségnek elektronikusan – Ügyfélkapun vagy Cégkapun keresztül -, illetve papír alapon tehetnek eleget. Utóbbi esetben postai úton vagy személyesen kell eljuttatniuk beadványuk az Országos Bírósági Hivatal (OBH) részére.  

JOGI IDŐSZAKI KIADVÁNYOK MAGYAR NYELVEN A BÍRÓSÁGI KÖNYVTÁRAKBAN

 

BÜNTETŐJOG

Az emberölés elhatárolása az élet és testi épség elleni egyéb bűncselekményekről / Horváth Vivien. – In: Magyar Jog ISSN 0025-0147. – 66. évf. 1. sz. (2019) p. 40-62.

Múlt - Jelen - Jövő: digitális korszakváltás a 20-21. században

A rendszerváltozás előtt, amikor számítástechnikai eszközök nem nagyon juthattak el Magyarországra, a szükség és a kreativitás különleges megoldásokat szült. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) „Digitális Bíróság” projektjének nyitórendezvényén ezek a hazai fejlesztésű computerek, az informatika hőskorának hírmondói is bemutatkoztak.

Digitális korszakváltás a bíróságokon - VIDEÓ

Digitális korszakváltás zajlik a magyar bíróságokon. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) stratégiai célkitűzése, hogy a "Digitális Bíróság" projekt keretében a XXI. századba vezesse át a szervezetet. A projekt nyitórendezvényén az OBH bemutatta a különböző újdonságokat. Hogy melyek ezek a modern, a bírók és az ügyfelek életét egyaránt megkönnyítő eszközök és módszerek, a videóból kiderül.

Nyílt napot tartott az Országos Bírósági Hivatal a Digitális Bíróság projekt keretében

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) adott otthont július 5-én a "Digitális Bíróság" projekt nyitórendezvényének. Aznap este az internetes kapcsolattartást és a videós távmeghallgatást is magába foglaló projekt állásáról, illetve magáról a nyílt napról dr. Maka Mária, a Veszprémi Törvényszék Polgári, Gazdasági, Közigazgatási és Munkaügyi Kollégium vezetője beszélt az Inforádió Paragrafus című műsorában.

A Debreceni Törvényszék 2019. február 15-én hirdetetett határozatot abban a személyiségi jogi perben, melynek felperese K. L. A bíróság megállapította, hogy a perben szereplő internetes honlapon 2015. október 25-én megjelent cikk tartalmában megsértette a felperes emberi méltósághoz, jó hírnévhez, a becsülethez, a magánélet sértetlenségéhez fűződő személyiségi jogait, mivel a magánéletével kapcsolatban valótlan tényeket állított. 

Modern telekommunikációs technológiák a Digitális nyílt napon

A bíróságok a tárgyalóteremben fizikailag jelen nem lévő személyeket is meghallgathatják, a tárgyalások jegyzőkönyvbe foglalása pedig hatékonyabb lesz. Mindezt a távmeghallgatás, valamint a beszédfelismerő és –leíró szoftverek alkalmazása teszi lehetővé.

SMS- és email küldő szolgáltatás és perkalkulátor a digitális nyílt napon

Digitális nyíltnapot tartanak július 5-én az Országos Bírósági Hivatal (OBH) Szalay utcai épületében. A rendezvényen tematikus standok mutatják be a bíróságok informatikai múltját, jelenét és jövőjét. A Digitális Bíróság nyitórendezvényén az érdeklődők megismerkedhetnek a Bírósági Elektronikus Tájékoztatási és Figyelmeztetési Rendszerrel (BETFR) , valamint az eljárási időtartam kalkulátorral is.

Digitális nyílt nap: a vasfüggöny szülöttei

Megelevenedik a múlt a Digitális Bíróság nyitórendezvényén az Országos Bírósági Hivatal (OBH) Szalay utcai épületében. A július 5-i "Digitális nyílt napon" a bíróságok informatikai múltját, jelenét és jövőjét bemutató 12 stand egyike a magyar informatika rendszerváltozás előtti hőskorát idézi meg. 

25 helyett 9 oldalas lesz az új keresetlevél nyomtatvány

A 2018. január 1-jén hatályba lépett új perrendtartási kódex (új Pp.) gyökeres változásokat hozott a polgári eljárásjogban. A jogalkotói cél a professzionális pervitel előtérbe helyezése volt. A járásbírósági perekben, jogi képviselő nélkül eljáró felek részére számos rendelkezést tett egyszerűbbé, többek között a kötelezően használandó nyomtatványok bevezetésével.