Keresés

Évértékelés a Nyíregyházi Törvényszéken

A mai napon összbírói értekezletet tartottak a Nyíregyházi Törvényszék dísztermében.

„Bízunk és hiszünk az egységes szervezetben” – összbírói értekezletet tartott a Nyíregyházi Törvényszék

Nem lehet elmenni az elmúlt napok eseményei mellett – utalt az OBT múlt heti kezdeményezésére a nyíregyházi összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón a Nyíregyházi Törvényszék elnöke. Dr. Nyakó Zsuzsanna hangsúlyozta: tavaly októberben a bírák kifejezték álláspontjukat, miszerint nem tartják legitimnek az Országos Bírói Tanácsot. Nyakó Zsuzsanna hozzátette: 2012-től volt tagja az OBT-nek, így közelről megtapasztalta a szervezet hatáskörét.

Diákok a Nyíregyházi Törvényszéken

Diákok tekinthettek be a Nyíregyházi Törvényszéken zajló egyik tárgyalásra. 

Új beléptető és videó megfigyelő-rendszer a Nyíregyházi Törvényszéken 

Az ügyfelek, a bírák és igazságügyi alkalmazottak személyi biztonságának megerősítése, valamint a vagyonbiztonság növelése céljából korszerűsítik a biztonságtechnikai berendezéseket a Nyíregyházi Törvényszéken. 

Mediációs szakmai napot tartottak a Nyíregyházi Törvényszéken

A Nyíregyházi Törvényszéken 2013. október 11. napján szakmai napot tartottak bírák, bírósági titkárok és fogalmazók, valamint igazságügyi alkalmazottak részére. A rendezvény célja a bírósági dolgozók és a jogkereső közönség megismertetése volt a bírósági közvetítői eljárás folyamatával, jelentőségével.

Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal Elnöke 2015. február 1-től 2021. január 31-ig terjedő időszakra kinevezte a Nyíregyházi Törvényszék Polgári-, Közigazgatási és Munkaügyi Kollégiuma kollégiumvezetőjévé Dr. Herczku Zsolt törvényszéki tanácselnököt.
 
Dr. Herczku Zsolt Miskolcon a Nehézipari Műszaki Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán 1989-ben szerzett diplomát, „cum laude” minősítéssel.
A Nyíregyházi Járásbíróság 2016. október 18-án fogolyszökés bűntette miatt B. R. vádlottat gyorsított eljárásban 2 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte, és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A tényállás szerint 2016. szeptember 30-án B. R. vádlottat bíróság elé állításos eljárás keretében a Nyíregyházi Járásbíróság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre ítélte, és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, egyidejűleg elrendelte előzetes letartóztatását. A tárgyalás után a vádlottat a rendőrök a bv.

Gyermekotthonba látogattak a bírák

A Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Program keretében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ mátészalkai intézményében tettek látogatást a Nyíregyházi Törvényszék illetékességi területéhez tartozó járásbíróságok bírái április 5-én.

A Nyíregyházi Törvényszék emberrablás bűntettének kísérlete, kifosztás, személyi szabadság megsértésének bűntette miatt hozott ítéletet 16 vádlottal szemben. Hét vádlottat végrehajtandó börtönbüntetésre és közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, kilenc vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság. A kiszabott büntetések tartama 1 évtől 5 évig terjed. 
 
A Nyíregyházi Járásbíróság 2014. augusztus 19-én jogerős ítéletével a rendbontás vétsége miatt a vádlottat a Magyar Labdarúgó Szövetség által futball sportág keretében Nyíregyháza, Sóstói út 24/a. szám alatt lévő Nyíregyházi Városi Stadionban rendezett sportesemények látogatásától önálló büntetésként 1 évre eltiltotta. 
 

Bírósági vezetők határozatuk visszavonására szólították fel az OBT tagjait

Mi, a Debreceni Ítélőtábla, az Egri Törvényszék, a Nyíregyházi Törvényszék, a Debreceni Törvényszék és a Miskolci Törvényszék elnökei, és a Miskolci Törvényszék összbírói értekezletén jelen lévő vezetői megdöbbenéssel értesültünk az Országos Bírói Tanács május 8-i ülésének határozatáról, mellyel az Országos Bírósági Hivatal elnöke elmozdításának kezdeményezéséről határozott. 

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2017. február 7-én jogerős ítéletet hozott a nyíregyházi csaló testvérpár ügyében.

Együttműködési megállapodást írt alá a Nyíregyházi Törvényszék a Nyíregyházi Ügyvédi Kamarával

A Nyíregyházi Járásbíróság 2014. június 12-én jogerős ítéletével, bizonyítottság hiányában felmentette D.B.A. vádlottat az ellene gondatlanságból elkövetett halált eredményező vasúti közlekedés veszélyeztetésének vétségének vádja alól. 
 
A Nyíregyházi Törvényszék hétfőn nem jogerős ítéletet hozott O.Gy. és hat társa ügyében. 
 

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája 2018. november 26-án életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indult eljárásban elrendelte K. A. gyanúsított letartóztatását.
 

A Nyíregyházi Járásbíróság gyorsított eljárásban erőszakkal, éjjel elkövetett magánlaksértés bűntette miatt 1 év 8 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a családjára törő férfit.

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája 2018. április 4-én emberölés bűntette miatt elrendelte Cs. G. gyanúsított előzetes letartóztatását.
 
A Nyíregyházi Törvényszék 2018. június 14-én tartott másodfokú tárgyalást B. P. és 2 vádlott társa ellen indult hűtlen kezelés bűntettének ügyében. 
 

A bíróságok a rend és a biztonság képviselői

A magyar bírák magasan képzettek, függetlenül ítélkeznek, munkájuk felett az Alkotmánybíróság is komoly kontrollt gyakorol. Sokan, sokféleképpen próbálják ugyan befolyásolni a bírákat, de a bírósági vezetők megteremtik a nyugodt munkavégzés körülményeit – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Nyíregyházi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.