Felavatták dr. Zumbok Ferenc emléktábláját a Zalaegerszegi Törvényszék épületén

Dr. Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter, dr. Darák Péter, a Kúria elnöke és dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is jelen volt 2016. február 10-én Zalaegerszegen, amikor a Zalaegerszegi Törvényszék épületének déli falán felavatták dr. Zumbok Ferenc emléktábláját. 
 
zalaegerszeg_tabla_0.jpg

 

Dr.  Zumbok Ferenc 1945. szeptember 8-án született, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott 1968-ban. 1968-1972 között a zalaegerszegi bíróság fogalmazója, majd bírája. 1989-től a Zala Megyei Bíróság bírája, 1990-től tanácselnöke, 1992-től a gazdasági kollégiumának vezetője volt. 1992-1995 között az Országos Bírói Tanács tagja, majd az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala hivatalvezető helyettese. 1997-1998 között a Fővárosi Cégbíróság vezetője. Nevéhez fűződik a cégbírósági rendszer átszervezése, informatikai modernizálása nem csak zalai, hanem országos szinten is. Kormánybiztosként  a  Sándor-palota, a Várkert Bazár és a fertődi Eszterházy-kastély újjáépítéséért volt felelős. 1995-ben Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt, 2002-ben Köztársasági Érdemrend Tiszti Kereszt kitüntetéssel ismerték el  munkásságát.  2013-ban, 68 éves korában hunyt el. 
Mivel Zumbok Ferenc a zalaegerszegi bíróságon kezdte pályafutását, ezért gondolta úgy a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város önkormányzata, hogy emléktáblájának méltó helye a Zalaegerszegi Törvényszék falán lesz. Az avatás napján a Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere köszöntötte az egybegyülteket, bemutatva  dr. Zumbok Ferenc életútját, majd dr. Lévai Anikó, dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, a zalaegerszegi bíróság egykori bírája és dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter személyes emlékeket idézve méltatta az egykori kormánybiztost, aki jogi pályafutása mellett a sport, s a hagyományőrzés területén is szerepet vállat: a Zalaegerszegi Atlétikai Club alapítója, majd tiszteletbeli elnöke volt, illetve a hagyományőrző huszárezred századosa volt. 
A Farkas Ferenc zalaegerszegi szobrászművész készítette emléktáblát dr. Zumbok Ferenc özvegye, dr. Balázs Márta és dr. Lévai Anikó közösen leplezte le.
Az emléktábla, amely a törvényszék Deák-tér felőli oldalán található, illetve dr.  Zumbok Ferenc életútja a Nyitott bíróság tárlatvezetési programjának részét képezi majd a jövőben. 
 
 
Zalaegerszeg, 2016. február 11.