A Debreceni Ítélőtábla sajtóközleménye - ítéletről

Szervezeti egység
Debreceni Ítélőtábla

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette büntetőtanácsa ma helybenhagyta a Miskolci Törvényszék ítéletét. Az ítélőtábla megállapította, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályokat betartotta és megalapozott tényállást állapított meg, amely irányadó a másodfokú eljárásban. Az ítélőtábla helyesnek találta a vádlott felmentését emberölés kísérlete vádja alól. Nem talált viszont jogi alapot e cselekmény foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéskénti minősítésére, figyelemmel arra, hogy a magatartás nélkülözte a közvetlen veszély létrehozását. Az ítélet jogerős és végrehajtható.

Az ügyről

Az elsőfokon eljáró Miskolci Törvényszék 2013 márciusában L. Lóránt vádlottat kábítószerrel visszaélés bűntette és lopás bűntette miatt 1 év 10 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vád alól felmentette. Az ítélet ellen az ügyész súlyosítás érdekében, a vádlott és védője a büntetés enyhítéséért fellebbeztek.
L. Lóránt vádlott 2009 novemberében Bécsben 10szem marihuána magot szerzett, majd azokat 2010 májusában miskolci borospincéjében elültette, illetve termesztette egy speciálisan e célból kialakított sátorban. A vádlott a megtermelt marihuánát saját fogyasztására használta fel, abból senkinek nem adott át fogyasztás céljára. A vádlott a pincében méretlenül vételezett villanyáramot a marihuána termesztéshez. A bűncselekménnyel az ÉMÁSZ Hálózati Kft-nek 56.046.- Ft kárt okozott, amit később megtérített. A vádlott a borospince ajtaját feszültség alá helyezte, hogy az esetleges jogellenes behatolást megakadályozza. Szándéka arra irányult, hogy a pincébe esetlegesen betörni akaró személyt áramütés érje, ami elriasztja.
 

Debrecen, 2013. szeptember 23.

A Debreceni Ítélőtábla Sajtóosztálya