Nyíregyházi Törvényszék - Karóval támadt az erdészre, három évet kapott

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre súlyosbította B. B. vádlottal szemben a korábban elsőfokon kiszabott 1 év börtönbüntetést. 
 
A tényállás szerint a vádlott – elsőfokon elítélt társával – 2015. február 15-én és február 19-én Nagydobos külterületén a Nyírerdő Zrt. kezelésében lévő földterületen fakivágást végzett abban a tudatban, hogy a terület B. B. vádlott tulajdona. A kerületvezető erdész azonban már február 15-én közölte a vádlottal és társával, hogy a terület a Nyírerdő Zrt. tulajdona, és felszólította őket, hogy hagyják abba a fák kivágását, ennek ellenére azt a vádlottak február 19-én is folytatták. Ekkor a sértett erdész telefonjával képeket készített a vádlottakról, eközben a vádlott társa lökdösni kezdte a sértettet, aki a telefont elejtette, majd védekezésképpen egy gázspray-vel a vádlott társa felé fújt, aki felvett egy 2,5-3 méter hosszúságú karót, és azzal a  sértettre támadt. Eközben B. B. vádlott is felvett egy hasonló méretű karót és azzal a sértett felső testét, fejét, vállát és karját többször megütötte. A sértett a helyszínről futva menekült el. A vádlott által használt karó alkalmas volt az emberi élet kioltására.
 
A törvényszék álláspontja szerint a büntetés általános célja – jelen esetben a tömeges méretű illegális fakivágásokkal szembeni hatósági fellépések eredményességének biztosítása – kizárólag a hosszabb tartamú végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabásával érhető el. Az ítélet jogerős.
 
Nyíregyháza, 2017. január 10.
Nyíregyházi Törvényszék Sajtóiroda