Családbarát Bíróság

Apa képEgyre fontosabb szempont, a hazai munkahelyeken, hogy kiemelt figyelem irányuljon a családbarát intézkedésekre. Nincs ez másképp a bíróságokon sem, hiszen a cél az, hogy a bírák és az igazságügyi alkalmazottak olyan körülmények között dolgozzanak, amelyek segítenek számukra a munka, a karrier és a magánélet összehangolásában.

2019-ben minden eddiginél jobban teljesített a bírósági szervezet: hat törvényszék és egy ítélőtábla nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma Családbarát Munkahely pályázatán. Az eredményespályázók között volt a Győri Ítélőtábla, a Debreceni, a Szegedi, a Veszprémi, a Fővárosi, a Miskolci és a Gyulai Törvényszék.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) célja évek óta az, hogy a bírósági életpályát vonzóbbá tegye, és olyan munkafeltételeket biztosítson, amelyek a családos munkavállalók számára is kedvezőek. Számos kezdeményezés, köztük a Megtartó Program célja is a munkavállalók ösztönzése, motiválása. A kisgyermekes munkavállalókra odafigyelve, az elmúlt években sok bíróság lehetővé tette a részmunkaidős vagy eltérő munkarendben történő foglalkoztatást és több családi rendezvényt is szerveztek, a Megtartó Program legújabb elemének köszönhetően pedig idén lehetőség nyílik több állatkert meglátogatására is a családoknak.

A jövőben a programok és lehetőségek bővítése a cél, hogy a dolgozók érdekei még inkább előtérbe kerüljenek.