Jogos a kérdés

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) hangsúlyt fektet kommunikációjában a jogismeret terjesztésére és a jogtudatosság növelésesére. Ennek részeként útjára indított egy riport sorozatot, ahol bírák válaszolnak olyan témákban, melyek ismerete hasznos lehet.A betegek ma már jobban ismerik a jogaikat – interjú az orvosi kártérítési perekről dr. Pribula Lászlóval

Szülészet, nőgyógyászat, sebészet – ezek azok az orvosi szakterületek, amelyek leginkább érintettek az egészségügyi kártérítési perekben. Az 1990-es évek elején látványosan megnőtt a betegek, hozzátartozók által indított perek száma, de nem a probléma több, hanem az információ  – mondja Dr. Pribula László.

A büntetés célja a társadalom védelme - Jogos a kérdés dr. Schmidt Péterrel az életfogytig tartó szabadságvesztésről

A közhiedelemmel ellentétben az életfogytiglan egy fölfelé nyitott tartamú büntetés, egyáltalán nem biztos tehát, hogy az elítélt valaha szabadlábra kerül – közölte az Egri Törvényszék büntető kollégiumának vezetője. Dr.

Szerződés nélkül sem biztos, hogy elúszik a pénzünk

A hosszan tartó barátság titka a pontos elszámolás, tartja a népszerű közhely, s a bírósági tapasztalat szerint nem is alaptalanul. A kölcsönügyletekből fakadó perek ugyanis nem számítanak ritkaságnak. Kamatról, szóbeli szerződésekről és a fizetési meghagyásos eljárásokról dr.

„Érdemes megfontolni a házassági vagyonjogi szerződés kötését” - Jogos a kérdés a házasságkötést érintő szabályokról

Hamarosan az „esküvői szezon” végéhez érkezünk, idén nyáron is bizonyára sok pár mondta ki a boldogító igent. A téma aktualitása okán egy csokorba gyűjtöttük a házasságkötéssel, mint jogintézménnyel kapcsolatos tipikus kérdéseket.

Az óvadék összege mindig egyénre szabott - Jogos a kérdés dr. Frech Ágnessel, a Be. hatályosulását támogató munkacsoport elnökével

Az új Be. teljesen megváltoztatta az óvadék funkcióját, mert a jelenlét biztosítása mellett alapvetően a távoltartás és a bűnügyi felügyelet, mint kényszerintézkedések magatartási szabályainak megtartását szolgálja – hívta fel rá a figyelmet dr. Frech Ágnes, a Be. hatályosulását támogató munkacsoport elnöke.

„A feltételes szabadságra bocsátás az elítéltnek nem alanyi joga” – Jogos a kérdésben a feltételes szabadságra bocsátás

Ha valakit végrehajtandó szabadságvesztésre ítélnek, akkor lehetősége van feltételes szabadságra kerülni, amennyiben megfelel bizonyos feltételeknek. A jogintézmény lehetőségeiről, szerepéről és a bíró mérlegelési jogköréről kérdeztük dr.

Szó nélkül nem lehet a gyermeket külföldre vinni nyaralni - Jogos a kérdés Kristófné dr. Kontra Erzsébettel, a Pesti Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírájával

Elvált szülők esetén a nyári szünet megszervezése összetett feladat. A házasság felbontását követően a szülők megállapodnak a kapcsolattartás mikéntjében, amibe a nyári láthatás is beletartozik. A vakáció alatt azonban felmerülhet, hogy milyen esetekben viheti az egyik szülő a gyermeket külföldre, valamint a másik szülő mit tehet, ha ezzel nem ért egyet.

Nyaralás esetén gondot okozhat a nem megfelelő tájékoztatás – riport dr. Horváth Ildikóval

A jó idő beköszöntével sokan indulnak nyaralni, azonban ilyenkor nem várt meglepetések és tetemes többletkiadások is felmerülhetnek. Az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, az ajánlott biztosításokról és az e téren legjellemzőbb jogvitákról kérdeztük dr.

Sokba kerülhet a kötelező felelősségbiztosítás hiánya - interjú dr. Fuglovics Gabriellával

Nem ritka, hogy egy közúti baleset után vita alakul ki az érintettek között arról, kit terhel a felelősség és a kárviselés kötelezettsége. A felelősségbiztosítás lényegéről, hiányának következményeiről és a gépjárművekkel okozott balesetek jellemző vitás kérdéseiről dr.

Fel kell készülni a kibertér kihívásaira – interjú dr. Szabó Judittal, a kiberbűnözéssel foglalkozó bírósági hálózat szakmai vezetőjével

A kiberbűnözéssel foglalkozó bírósági hálózat 2018. július 2-án tartotta alakuló tanácskozását. A hálózat céljai közt szerepel a hatékonyabb fellépés és a gyors tudásmegosztás is. Az alakuló ülésről és a jövőbeli tervekről kérdeztük dr.

Milyen szabályok vonatkoznak a kép- és hangfelvétel készítésére? - interjú Jakabosné dr. Németh Monikával

A képmás a személy kizárólagos rendelkezési jogkörébe tartozik, azaz az ábrázolt személy hozzájárulása nélkül csak a legritkább esetben lehet nyilvánosságra hozni. A Jogos a kérdés a képmáshoz fűződő jogokat, a jogellenes felhasználást és a jogsértés következményeit boncolgatja Jakabosné dr.

A kábítószerrel való kapcsolat szinte minden formája büntetendő – interjú a Kábítószer-ellenes világnap alkalmából

A szerhasználat veszélyei, a kábítószer birtoklás és az új pszichoaktív anyagokkal való visszaélés állandó téma napjainkban. A kábítószerek és a pszichoaktív anyagok jogi szabályozásáról, a bűncselekmények összetettségéről, a lehetséges tényállásokról és büntetésekről kérdeztük dr.

Fokozottan védik a jogszabályok a nyári munkát vállaló diákokat - interjú dr. Sárosi Veronikával, a Fővárosi Törvényszéki Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium csoportvezető bírósági titkárával

A tanév lezárásával és a nyári szünet kezdetével egyre több diák vállal diákmunkát. Fontos, hogy a fiatalok a munka megkezdése előtt tájékozódjanak jogaikról és tisztában legyenek azzal, milyen feltételek mellett tudnak dolgozni. A fiatalok nyári munkavállalásáról kérdeztük dr.

A kiskorú gyermek érdeke mindennél fontosabb – interjú dr. Gulyás Istvánnal, az Egri Törvényszék bírájával

Különbséget tesz-e a jog egy gyermek vér szerinti és bejegyzett apja között? Milyen szabályok vonatkoznak az örökbefogadó szülőkre és örökbefogadott gyermekükre? S kit kell, kit lehet a Polgári Törvénykönyv szerint apának tekinteni? A június 17-i apák napja alkalmából ezekre a kérdésekre segített választ találni dr.

A szabadalom a találmányt védi – interjú a Magyar feltalálók napja alkalmából

„… a megszerzett szabadalmak és a hozzájuk kötődő ideiglenes intézkedések és perek többsége gyógyszerekkel, információ- és zöld technológiával kapcsolatos.”
 
Június 13-a a Magyar feltalálók napja, melyről a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) kezdeményezésére

Kiberbűnözés és a virtuális tér veszélyei – interjú az Internet Világnapja alkalmából

A kiberbűnözés egy általános gyűjtőfogalomnak tekinthető, ide tartoznak a számítógépek és a számítógépes rendszerek segítségével, valamint a számítógépek és hálózatok kárára elkövetett bűncselekmények. Az internet világnapja alkalmából dr.