Keresés

Nagyszabású rendezvény keretében következő fővárosi állomására érkezett a Digitális Nyílt Nap rendezvénysorozat

A „Digitális Nyílt Nap” road-show újabb állomása a Fővárosi Ítélőtábla és a Fővárosi Törvényszék közös rendezvénye volt. Az eseményre ellátogató érdeklődők megismerhették a távmeghallgatási rendszer előnyeit, az Új Generáció projekt képzéseit, az ügyfélközpontok működését és a projekt keretében hamarosan megvalósuló e-aktát is.

Kiemelt jelentőségű ügyek a központi régióban

A Fővárosi Ítélőtábla ítélkezésben betöltött szerepe kiemelkedő, sokszor kiemelt súlyú, nagy érdeklődésre számot tartó ügyeket bírálnak el – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese a Fővárosi Ítélőtábla elmúlt éves eredményeit összegző összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón. 

Egy éves megbízás – Dr. Dzsula Marianna a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának vezetője

Dr. Dzsula Marianna 1990-ben végzett Szegeden, summa cum laude diplomával. A Debreceni Városi Bíróságon kezdett fogalmazóként dolgozni, bírói kinevezését 1992-ben kapta meg. 2009-től a Debreceni Törvényszék megbízott, majd 2010-től kinevezett gazdasági kollégiumvezetője lett. 2013-ban áthelyezték a Debreceni Ítélőtáblára, 2018 októberében pedig a Fővárosi Ítélőtáblára (FÍT) rendelték ki. Áthelyezésével egyidejűleg 2019. januárjában egy évre kapta meg kinevezését a FÍT Polgári Kollégiumának élére

Felgyorsuló ítélkezés a Fővárosi Ítélőtáblán

A központi régió két bírósága, a Fővárosi és Budapest Környéki Törvényszék fellebbviteli fórumaként működő Fővárosi Ítélőtáblának a súlyánál fogva kiemelt szerepe van az időszerű ítélkezés biztosításában. A bonyolultabb büntető vagy polgári-gazdasági perekben is társadalmi elvárás, hogy a másodfokú szakasz ésszerű időn belül fejeződjék be.

Dr. Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Dr. Márki Zoltánt - a Kúria Fővárosi Ítélőtáblára kirendelt tanácselnökét - a 429/2015. (IX.8.) OBHE számú határozatával megbízta 2015. szeptember 10-től 2016. szeptember 9. napjáig terjedő időtartamra, a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiuma kollégiumvezetői feladatainak ellátásával. 
 
Budapest, 2015. szeptember 15.
 

Változnak az ítélőtáblák illetékességi területei

2013. szeptember 1-től módosulnak az ítélőtáblák illetékességi területei: a Szolnoki Törvényszék a Debreceni Ítélőtáblától a Szegedihez kerül, míg Debrecen cserében eljár az Egri Törvényszék ügyeiben. Utóbbi eddig a Fővárosi Ítélőtáblához tartozott, amely az elmúlt években egyre növekvő leterheltséggel küzdött. A módosítással csökken a Fővárosi Ítélőtábla alá tartozó törvényszékek száma, amellyel a fővárosi ítélkezés időszerűségi mutatóinak jelentős javulása várható.

Jubileum a Pécsi Ítélőtáblán

Az idén ünnepelheti 10 éves újjászületését a Pécsi Ítélőtábla. Ez az évforduló alkalmat adhat arra, hogy a 2003-tól felállított ítélőtáblák (Fővárosi Ítélőtábla, Pécsi Ítélőtábla, Szegedi Ítélőtábla) számot vessenek a működésük eredményeivel és nehézségeivel.

A Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló 2014. évi XXXVIII. törvény rendelkezésein alapuló ügyekben (devizaperek) a Fővárosi Ítélőtáblához 2014. október 4-ig összesen 43 fellebbezett ügy érkezett. 

Ezek közül 12-ben a másodfokú eljárás már befejeződött, 5 esetben a fellebbező Magyar Állam a fellebbezését visszavonta, 5 perben pedig a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék elsőfokú határozatát.

TÁJÉKOZTATÁS
 
 
Az MKB Bank Zrt. felperesnek a Magyar Állam alperes ellen általános szerződési feltételek érvényességének megállapítása iránt indított perben a Fővárosi Ítélőtábla 7. Pf. tanácsa 2014. október 22-én meghozott ítéletével az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.
 

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a munkateher egyenletes elosztásának biztosítása érdekében felhívásban tájékoztatta a törvényszékek, ítélőtáblák elnökeit, hogy minden bíróság nyilatkozzon arról: milyen segítséget tudnak felajánlani azon bíróságok részére, amelyek az országos átlagot 20 %-kal meghaladó ügyteherrel dolgoznak.

A Debreceni Ítélőtábla ennek keretében 100 polgári és 60 büntető ügy letárgyalására vállalkozott a legnagyobb ügyteherrel rendelkező Fővárosi Ítélőtáblát segítve.

A Fővárosi Ítélőtábla 2017. december 11-én hozott végzésével V. L. vádlott házi őrizetét megszüntette és a vádlottal szemben a másodfokú eljárás befejezéséig Budapest közigazgatási területére vonatkozóan lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.
 
A Magyar Nemzeti Bank Zrt. felperesnek a Zalavölgye Takarékszövetkezet alperes ellen szerződéses kikötés tisztességtelenségének megállapítása iránt indított perében a Fővárosi Ítélőtábla 9. Pf. tanácsa 2015. július 24-én  meghozott ítéletével az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.
 
A határozat részletes indokolása a Fővárosi Ítélőtábla honlapján az „MNB által benyújtott közérdekű keresetek alapján indult perek” címszó alatt olvasható.

A Fővárosi Ítélőtáblán, V. Sándor és társai ellen, emberölés bűntette miatt indult ügyben a határozathirdetés időpontja: 2015. február 3-a 14 óra.

A határozathirdetés helye: Fővárosi Ítélőtábla 1055 Budapest, Markó u. 16. fszt. 4. számú tárgyaló.

Budapest, 2015. január 21.

A Fővárosi Ítélőtábla Sajtóosztálya

A Fővárosi Ítélőtábla közleménye a bírák kirendeléséről

A Leövey Klára Gimnázium tanulói a Fővárosi Ítélőtáblán

A Leövey Klára Gimnázium tanulói a társadalom és állampolgári ismeretek tantárgyhoz kapcsolódóan 2013. november 28-án látogatást tettek a Fővárosi Ítélőtáblán, melynek keretében részt vettek egy büntető ügy tárgyalásán hallgatóként. A tanulókat vezető középiskolai tanár L. Nagy Miklós 2013. november 29-én küldött levelében köszönetét fejezte ki az ítélőtábla által biztosított programért, rögzítve, hogy a tanulók nagy érdeklődéssel kísérték mindvégig a bíróság működését bemutató programot.

A Fővárosi Ítélőtábla tanácsa elnapolta a Hajógyári szigeten történt emberölés másodfokú büntetőügyének tárgyalását
 

B. L. I. rendű vádlott ellen hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben a Fővárosi Ítélőtábla 2013. november 20-án 13 órakor folytatja a tárgyalást a Markó u. 16. szám épület földszint 9. számú tárgyalótermében."
 

Budapest, 2013. november 18.

A Fővárosi Ítélőtábla Sajtóosztálya

A Fővárosi Ítélőtábla 2015. év január hó 8. napján tartott nyilvános ülésen helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék 2014. február hó 5. napján kihirdetett  ítéletét, melyben Sz. A. J. vádlottat 6 rb. rablás bűntette [Btk. 365. § (1) a) pont, (3) bekezdés a) pont], 1. rb. rablás bűntettének kísérlete [Btk. 365. § (1) bekezdés a) pont, (3) bekezdés a) pont] és 1 rb. rablás előkészületének vétsége [Btk. 365. § (1) bekezdés a) pont, (5) bekezdés] miatt halmazati büntetésül 11 évi fegyházbünetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Megváltoztatta a Fővárosi Ítélőtábla az emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt U. R. és társai ellen indított büntetőügyben a Budapest Környéki Törvényszék ítéletét. A másodfokú bíróság U. R. I. r. és F. L. II. r. vádlottat 2 év letöltendő börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlottak legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra. L. B. V. III. r.

A Raiffeisen Bank Zrt felperesnek a Magyar Állam alperes ellen általános szerződési feltételek érvényességének megállapítása iránt indított perében a Fővárosi Ítélőtábla 17. Pf. tanácsa 2015. március 18-án meghozott ítéletével az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.
 
A határozat részletes indokolása a Fővárosi Ítélőtábla honlapján a devizaperek címszó alatt olvasható.