1956-os megemlékezés a "Nyitott Bíróság" program keretében

2016. október 20. napján a Pécsi Ítélőtábla és a Pécsi Törvényszék az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából közös megemlékezésre alkalmat nyújtó programot szervezett, amelyre meghívást kaptak Pécsi Megyei Jogú Város középiskoláinak vezetői és diákjainak képviselői. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Hajdu István az Országos Bírói Tanács soros elnöke, dr. Varga-Koritár György megyei főügyész, Dakos József dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány és dr. Leposa Marianna a Pécsi Ügyvédi Kamara elnöke is.
A rendezvényre meghívottakat Hornokné dr. Décsei Katalin a Pécsi Ítélőtábla titkára, a ’Nyitott Bíróság’ program kapcsolattartója köszöntötte, majd dr. Makai Lajos a Pécsi Ítélőtábla elnöke tartott előadást ’Szemelvények az 56-os forradalom utáni igazságszolgáltatásból’ címmel. Ezt követően dr. Schadt Krisztián, a Pécsi Törvényszék elnökhelyettese az 56-os forradalom kitörését megelőző időszak jellegzetes büntetőpereit mutatta be, míg dr. Túri Tamás, a Pécsi Ítélőtábla elnökhelyettese egy 56 utáni per részleteivel ismertette meg a jelenlévőket. 
A pécsi gimnáziumok igazgatói közül Béres Andrásné, a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium igazgatója „Múltunk megismerése a jövőnk záloga’ címmel, illetve dr. Zalay Szabolcs, a Leőwey Klára Gimnázium igazgatója „56 és a mai ifjúság” címmel osztotta meg gondolatait a megemlékezés résztvevőivel.
 
Pécs, 20167. október 20.