Adójogi konferencia a 2015. évi első közigazgatási részkollégiumi ülésen

Adójogi konferenciaként került megrendezésre a Dél-dunántúli Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium 2015. évi első közigazgatási részkollégiumi ülése

Rendhagyó módon, a Magyar Igazságügyi Akadémia (MIA) által szervezett kötelező képzés keretében, adójogi konferenciaként tartotta meg idei első közigazgatási részkollégiumi ülését a Dél-dunántúli Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium a Kaposvári Törvényszék által fenntartott fonyódi bírósági üdülőben 2015. június 05. napján.

A közigazgatási bíráskodás jelentős szegmensét képező adójog aktuális kérdéseit a régió közigazgatási ügyszakba beosztott bírái gyakorlati szakemberek jelenlétében vitathatták meg egy kötetlenebb kerekasztal-beszélgetés formájában, mely beszélgetés moderátora dr. Sipos Balázs, a DDKMRK kollégiumvezető-helyettese volt.

Elsőként Bartha Katalin, okleveles adószakértő az Áfa adónemmel kapcsolatban az Art. 2. § (1) bekezdésén alapuló adólevonási joggal összefüggő ügyek tipikus tényállási elemeiről, bizonyítási kérdéseiről tartott prezentációt, melyet dr. Kenyeres Sándor, szintén okleveles adószakértő előadása követett az ún. vagyonosodási vizsgálatok tapasztalatairól, különös tekintettel az adóhatóság által alkalmazott becslés jogalapjának bizonyítási nehézségeire.

A szünet után a párbeszédindító prezentációkat követően dr. Tóth Eszter, a NAV Dél-dunántúli Regionális Főigazgatóság Hatósági Osztály osztályvezetője ismertette a jelenlévőket az Art. 2. § (1) bekezdése szerinti adólevonási joggal kapcsolatos adóhatósági gyakorlatról, majd dr. Iványi Klaudia a NAV Dél-dunántúli Regionális Főigazgatóság Hatósági Főosztály főosztályvezetője osztotta meg tapasztalatait a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatban. Az elhangzottakat dr. Szabó Tibor ügyvéd, a „Vagyongyarapodás és adóellenőrzés” című könyv szerzője egészítette ki saját tapasztalataival.

Az adójogi konferenciát végül dr. Hajnal Péter, kúriai tanácselnök előadása zárta, amiben a becslési eljárás kúriai gyakorlatát ismertette a résztvevőkkel.

A jelenlévők egyöntetű véleménye szerint hasznos és érdekes volt a felmerült kérdések több oldalról történő bemutatása, illetve megvitatása.

Kaposvár, 2015. június 10.