Áldozatvédelmi Együttműködést kötöttek Szegeden

2014. március 24. napján Áldozatvédelmi együttműködési megállapodást írt alá Csongrád megye területén működő 18 intézmény – köztük a Szegedi Törvényszék is –amelynek célja az áldozattá válás - és a bűnmegelőzés oktatással, felvilágosítással valamint megfelelő tájékoztatás nyújtásával.

A megállapodás megkötésében részt vett - egyebek mellett – a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szeged-Csanádi Egyházmegye, a Szegedi Tudományegyetem, a Csongrád Megyei Főügyészség, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatósága, a Szegedi Fegyház és Börtön.

Az együttműködés célja Csongrád megyei lakosainak biztonságérzete növelése, a nemkívánatos migrációs jelenségek és hatások, a gyermekvédelmi jelzőrendszer minél hatékonyabb működtetése, az áldozattá válás minden korosztályra kiterjedő mérséklése.

A Szegedi Törvényszék már a 2013. évben is részt vett az Áldozatvédelmi Kabinet munkájában, amelynek célja a fentiek túl, hogy az áldozattá, sértetté vált személyek és kapcsolati körük mielőbbi, minél hatékonyabb és minél szélesebb körű bevonása a nem állami szervezetekkel kiegészített áldozatsegítő rendszerbe. Mint ismeretes, a közelmúltban több olyan, a közvéleményt megdöbbentő és felrázó, tragikus esemény történt Magyarországon, így sajnálatos módon Csongrád megyében is, amelyek során gyermekek, vagy kiszolgáltatott felnőttek estek áldozatául felfoghatatlan brutalitású erőszaknak, illetve elhanyagolásnak. Nyilvánvaló, hogy ezek előfordulását teljes körűen megakadályozni nem lehet, azonban a jelzőrendszer tagjainak szoros szakmai együttműködésével, különböző programok összehangolásával, az állami és a civil szféra összefogásával a megelőzés területén jelentős eredményeket lehetne elérni.

A Szegedi Törvényszék a fentiek érdekében bűnmegelőzés tárgykörébe tatozó előadások tartását vállalta- tájékoztatott Dr. Tárkány-Szűcs Babett, a törvényszék elnöke.

Szeged, 2014. március 25. napján