Alkotmánybíróság: szükséges, de kisebb módosításokra szorul a bírák integritását biztosító szabályozás

Az Alkotmánybíróság (AB) megerősítette, hogy lehetséges és szükséges az integritási kérdések szabályozása a bírósági szervezetben. Ilyen kérdés lehet például, hogy a bírósági dolgozók elfogadhatnak-e ajándékot, vagy hogy hogyan kell bejelenteniük egyéb kereső tevékenységüket. 
 
A 2017. november 28-án hozott döntésével az AB az összesen 52 szakaszból álló Integritási szabályzat mindössze 3 szakaszának egyes rendelkezéseit kifogásolta. A szabályzat megalkotását mintegy két éves előkészítő munka előzte meg, a tervezetet bírók fogalmazták és tervezeteit véleményezték. Az AB mint az Alaptörvény védelmének legfőbb szerve, most alkotmányossági szempontból is megvizsgálta a szabályzatot. Az AB csak az elmúlt három hónapban 7 jogszabályt és 5 egyedi bírói döntést semmisített meg. Ez mutatja, hogy az alkotmánybírósági kontroll a jogállami működés természetes része. Az Európa Tanács Korrupcióellenes Államokat tömörítő csoportja (GRECO) a 2017. évi jelentéstervezetében egyébként kifejezetten üdvözölte az integritási szabályzat megalkotását. 
 
Az Országos Bírósági Hivatal folyamatosan vizsgálja valamennyi szabályzatának érvényesülését, s gyűjti az értékes gyakorlati tapasztalatokat. A bírói karból az Integritási szabályzat egyéb rendelkezéseit érintően is érkeztek már módosító javaslatok. A szabályzat felülvizsgálata tehát folyamatban van, a módosítás pedig tekintettel lesz az AB határozatának indokolásában foglaltakra is.
 
Dr. Túri Tamással, a Pécsi Ítélőtábla elnökhelyettesével és az Integritási Munkacsoport elnökével készült interjú alább megtekinthető. 
 
 
 
 
Az Integritási szabályzattal kapcsolatos korábbi híreinket itt olvashatja: