Alkotmánybíróvá választották Czine Ágnes bírót

Az Országgyűlés 2014. szeptember 24-én alkotmánybíróvá választotta dr. Czine Ágnest. A Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője 156  igen szavazatot kapott, a legtöbbet a 3 jelölt közül. A bírónő november 15-étől lesz a testület tagja. Czine Ágnes első és egyetlen munkahelye az igazságszolgáltatás, ahol 33 éve dolgozik, ebből 30 éve bíróként.

Czine Ágnes nem az első bíró, aki Alkotmánybíróként is hasznosíthatja elméleti és szakmai tudását, tapasztalatát. A taláros testület jelenlegi tagjai közül Szívós Mária rendelkezik több éves ítélkezési gyakorlattal. Ő 2011 júniusában csatlakozott az Alkotmánybírósághoz. Strausz János, aki korábban szintén büntetőbíróként ült a pulpituson, 1998-tól 2004-ig foglalkozott alkotmányossági kérdésekkel. Tersztyánszky Ödön, a Legfelsőbb Bíróság egykori polgári ügyszakos bírája 1990-től 1999-ig az elsők között tevékenykedett az Alkotmánybíróság tagjaként. Lábady Tamás, a Pécsi Ítélőtábla volt elnöke, szintén ebben az időszakban őrködött az alkotmányosság felett. Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke 1989-ben az Alkotmánybíróság egyik alapító tagja volt.

Bírói pályájuk mellett egyetemi oktatóként valamennyien részt vettek a jogászképzésben, továbbá számos tankönyv, publikáció, értekezés fűződik a nevükhöz.

Budapest, 2014. szeptember 30.