Átadták az új járásbíróságot Szigetszentmiklóson

Négy állami intézmény - az új Szigetszentmiklósi Járásbíróság, a Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség, a Szigetszentmiklósi Járási Hivatal és a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság - kapott új otthont a Szigetszentmiklósi Igazgatási Központban. A központ megvalósítását a Pest Megyei Kormányhivatal koordinálta.
 
Az átadó ünnepségen részt vett - mások mellett - Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, dr. Polt Péter legfőbb ügyész és Papp Károly országos rendőrfőkapitány is.
 
Dr. Handó Tünde köszöntőjében kiemelte: a pervitel során a bíróság közügyekben jár el. A közügyek szolgálata azt jelenti, hogy a közjót kell szolgálni. A közjó azonban nem az, ami mindenkinek jó, hanem az, amiben közmegegyezés születik, ennek alapja pedig az Alaptörvény és hazánk jogrendje. A bíró dolga, hogy a törvények, a tényekről való meggyőződés, illetve a józanész szabályai alapján igazságot szolgáltasson. Rámutatott, hogy a bírósági szervezet teljesítményének mutatói az elmúlt években javultak. A két éven túl folyamatban lévő ügyek száma a büntető ügyekben 49%-kal, a civilisztikai területen pedig 39%-kal csökkent, és az ügyek csaknem 90%-a első fokon jogerőre emelkedik. 
 
Az OBH elnöke megköszönte azt a kormányzati támogatást, amelyet a bírósági szervezet az elmúlt évek során kapott. Mint mondta, a kiegyezést követő aranykorhoz mérhető az a fejlődés, amelyben a bírósági szervezet részesülhet. Soha nem látott épület-felújítások, tárgyi eszköz bővítések történnek, s mindez nem öncélú, hanem az ügyfeleket szolgálja. A fejlesztések sorát a Kúria Kossuth téri épületének visszavétele koronázhatja meg.   Kifejtette: bízik abban, hogy a bírók a szigetszentmiklósi épületben is az igazságot szolgálják, és mindenkit arra kért, hogy legyenek bizakodóak.
 
 
A Szigetszentmiklósi Járásbíróság létrejöttével 2017. január 1-jével megváltozott illetékességi szabályokról itt írtunk
A Szigetszentmiklósi Járásbíróság honlapja itt olvasható.
A Szigetszentmiklósi Járásbíróság legfontosabb adatait tartalmazó szórólap innen letölthető.