Átadták a Debreceni Járásbíróság épületét

Szeptember 17. kiemelkedő nap a Debreceni Járásbíróság életében, hiszen a tegnap tartott avató ünnepségen a bíróság 240 fős kollektívája immár hivatalosan is birtokba vette az új, huszonegyedik századi elvárásoknak minden tekintetben megfelelő épületet.

Az átadón az Országos Bírósági Hivatal elnöke – aki 2012 őszén felkarolta a bíróság ügyét – köszöntő beszédében hangsúlyozta: az épület méltó utóda a 19. században épült, majd a második világháború alatt lebombázott igazságügyi palotának.

Dr. Handó Tünde (képünkön) köszönetét fejezte ki a kormánynak, Debrecen város vezetésének,  Koller József Pro Architectura és Ybl-díjas építésznek, a kivitelező Hunép Zrt.-nek, a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Járásbíróság vezetőinek, s a bíróság közösségének. Márkusfalvi-Tóth Ádám, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi szolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte: ahhoz, hogy a bíróságon folyó munka megfeleljen a felgyorsult társadalmi elvárásoknak, olyan körülményeket kell biztosítani az itt dolgozó bírák számára, ahol tudásukat kamatoztatni tudják. Dr. Kahler Ilona (képünkön lent), a Debreceni Törvényszék elnöke elmondta: az itt dolgozók ma már a minden elvárásnak megfelelő tárgyi környezetben tudják továbbfolytatni azt a magas színvonalú, lelkiismeretes munkát, mely a Debreceni Járásbíróságot eddig is jellemezte. Az új épület kulcsát dr. Handó Tünde adta át dr. Szurdi Béla, a Debreceni Járásbíróság elnökének. Az ünnepségen dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke elismerésekkel köszönte meg mindazok munkáját, akik kiemelkedő szerepet vállaltak az új épület megvalósításában. Az eseményen dr. Szurdi Béla egy, a debreceni igazságszolgáltatás dokumentumait és tárgyi emlékeit egyaránt felsorakoztató állandó bíróságtörténeti kiállítást is megnyitott. Az ünnepi műsort követően dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke mondott pohárköszöntőt.   
     
Az épület terveit Koller József Pro Architectura és Ybl-díjas építész készítette még 2003-ban, az Ítélőtáblával együtt. A kivitelező HUNÉP Zrt. 15 hónap alatt építette fel az Arany János utcai komlpexumot. Az első kapavágásokra 2014. január elején, a bokrétaavató ünnepségre 2014 szeptemberében került sor. A műszaki átadás 2015. április 30-án volt, ezt követően megtörtént a ház bebútorozása, az informatika beállítása. Az átköltözést követően, augusztus 24-én már e falak között folytatta tevékenységét a Debreceni Járásbíróság.     

Az ötszintes, 10.106 négyzetméteres épület 304 helyiségből áll. A kifejezetten bírósági funkciókra megálmodott 33 db 35-40 fős tárgyalóterem mellett gyermekmeghallgató - mediációs szoba is található. Az új járásbíróság különleges helyiségekkel is büszkélkedhet. Ilyen a 172 négyzetméter alapterületű dísztárgyaló, ahol egyszerre akár 200 ember is kényelmesen elfér, így a nagy létszámú tárgyalások a jövőben nem okozhatnak majd fennakadást a bíróság számára. Ugyancsak egyedi a két emelet magasságú, lépcsőzetes kialakítású könyvtár, amely a jövőben 50 résztvevővel számoló oktatásoknak is helyet adhat. Az épület legfelső szintje sem mindennapi: a könyvtárból a tetőtérre nyílik kilátás, amely belső udvarként igazi zöldövezetet varázsol a belvárosi épületre. De a mai kor elvárásainak megfelelően elkülönül az ügyféltér és a munkatér, miként az épületgépészet és a biztonságtechnika is a legmodernebb technológiát képviseli.

A Debreceni Ítélőtábla és a Fellebbviteli Főügyészség mellé felépült új Debreceni Járásbírósággal együtt az „ítélkezési negyed” mintegy 20 ezer négyzetméterre bővült. A komplexum kialakítására összességében 3,6 milliárd forint állt rendelkezésre.

Néhány érdekes adat a beruházás kapcsán:
•    A patinás épület külső falait 130.992 db dísztéglával burkolták
•    Az épületbe 13.306 négyzetméternyi burkolat került
•    Csak a parketta csaknem 5 ezer négyzetmétert tesz ki
•    A falakba és a padlózatba 149 kilométernyi vezetéket építettek be
Az új épület átadása igen időszerű, hiszen a Debreceni Járásbíróságon több mint kétszázan dolgoznak,  tárgyalótermeiben 2014-ben összesen 5353 ügyet tárgyaltak, az épület napi ügyfélforgalma pedig eléri az 1000 főt.

Debrecen, 2015. szeptember 17.

Az épület átadásával kapcsolatban Gatter János, az OBH Műszaki Főosztály vezetője nyilatkozott az Inforádió Paragrafus műsorában.

Az épületátadásról készült további képek itt >>>