Az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium szakmai találkozója Debrecenben

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság adott otthont az Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium szakmai találkozójának 2014. március 27-28-án.

A rövidebb idejű szakmai gyakorlattal rendelkező közigazgatási bírák számára szervezett kétnapos rendezvényen négy megye kezdő bírái és titkárai vettek részt, a pénteki előadások egy részén pedig a debreceni munkaügyi bírák is jelen voltak.

A változatos tematikájú program a Polgári Perrendtartás általános és XX. fejezetbeli szabályai alkalmazásának problémáival foglalkozó kerekasztal beszélgetéssel indult, melyet dr. Figula Ildikó, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke moderált.  

Ezt követően a Debreceni Törvényszék Polgári Kollégiumának vezetője, dr. Tardiné dr. Szabó Piroska az elsőfokú fellebbezhető közigazgatási tárgyú végzésekkel kapcsolatban a másodfokú bíróság által megfogalmazott kritikákat ismertette. Délután dr. Pituk Emese bírósági titkár és dr. Figula Ildikó elnök az „ÁFA az Európai Bírósága ítélkezése tükrében” címmel tartott előadást.

A nap végén a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat értékelése az idegenrendészeti jogalkalmazásban témakörében a Kúria joggyakorlatát dr. Figula Ildikó mutatta be. A második napon dr. Bencze Mátyás, a Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Karának docense „Érvelési minták a közigazgatási bírósági ítélkezésben” című előadásában egy nemzetközi kutatás eredményeit osztotta meg a jelenlévőkkel.

A dr. Pál Zoltán bíró vezetésével tartott kerekasztal beszélgetés során a résztvevők az ítéletszerkesztés problémáit vitatták meg, majd a fogyasztóvédelmi bírságról folytattak eszmecserét. A szakmai találkozó záró előadását dr. Győrfi Attila, a Debreceni Ügyvédi Kamara elnöke tartotta, aki a közigazgatási ítélkezésről fejtette ki véleményét.