Az állami szervek korrupció elleni küzdelme: integritás-kerekasztal beszélgetés

2011. november 18-án a közigazgatási és igazgatásügyi miniszter, a legfőbb ügyész, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és az Állami Számvevőszék elnöke közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben erkölcsi kötelezettséget vállaltak az általuk vezetett állami szervek korrupcióval szembeni ellenálló képességének erősítésére, a korrupcióellenes eszköztár fejlesztésére. A megállapodás – amelyhez 2012-ben az OBH is csatlakozott – példa nélküli mind Magyarországon, mind a világon. 
 
A nyilatkozattevők lefektették, hogy az igazságszolgáltatási szervek függetlenségének tiszteletben tartása mellett összehangolt lépéseket tesznek a korrupció megelőzéséért, megfékezéséért, ennek érdekében folyamatosan konzultálnak és partnerszervezeteik, valamint más állami szervek bevonásával együttműködések hálózatát igyekeznek kialakítani. A résztvevők abban is megállapodtak, hogy minden évben találkoznak és áttekintik az együttműködést. 2012-ben a Kúria, míg 2013-ban az Állami Számvevőszék adott otthont e találkozóknak. 
 
2014 december 11-én az Igazságügyi Palota dísztermében – a Legfőbb Ügyészség rendezésében, a korrupció elleni küzdelem december 9-ei világnapjához is kapcsolódva – Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Dr. Polt Péter legfőbb ügyész, Dr. Pintér Sándor belügyminiszter, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Dr. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára – az Európai Unió, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás, továbbá az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagállamainak Budapestre akkreditált nagykövetei és diplomatái, valamint a sajtó nyilvánossága előtt – értékelték az általuk vezetett intézmény éves korrupcióellenes tevékenységét. 
 
A rendezvény előtt a közös nyilatkozatban részes szervezetek vezetői kiegészítő nyilatkozatban rögzítették, hogy – a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 2014. júniusában kiadott Kormány rendeletben meghatározott új feladatmegosztásra tekintettel – a belügyminiszter is csatlakozik az eredeti megállapodáshoz.
 
A szervezetek közös sajtóközleménye itt olvasható >>>