Az Egri Törvényszék újabb járásbírósága csatlakozott a Nyitott Bíróság programhoz

A Hatvani Járásbíróság több bírája már az elmúlt években is szervezőként részt vett az Egri Törvényszék által a Nyitott Bíróság program keretében, Egerben megszervezett különböző programokban, most azonban saját illetékességi területükön kezdték meghonosítani az iskolások és a bíróság iránt érdeklődő közönség tájékoztatását szolgáló kezdeményezést.
 
A Hatvani Járásbíróság célja, hogy az ismeretek mélyebb átadása érdekében egy iskolás számára három alkalommal tegye lehetővé azt, hogy a programhoz csatlakozzon. Először az általános iskolák 7. osztályában osztályfőnöki óra keretében kerül sor az igazságszolgáltatás és a bírósági szervezetrendszerrel kapcsolatos alapinformációk átadására és tévhitek szétoszlatására, valamint emellett a fiatalkorú áldozattá válás és fiatalkorú bűnözés kap kellő hangsúlyt. Amennyiben az általános iskolák részéről igény mutatkozik, a 8. osztályosok számára a járásbíróság már célirányosan a gyermeki jogok, gyermekvédelem, valamint a büntetőjog fiatalokat érintő aspektusairól tart órát. Az iskolások harmadik találkozási pontja a Nyitott Bíróság programmal már középiskolás korukban szervezett tárgyaláslátogatás keretében valósul meg.
 
 
A program helyi megvalósítása 2015. június 8. napján vette kezdetét a hatvani Szent István Általános Iskola 8. A osztályában osztályfőnöki óra keretében, majd 2015. június 9. napján folytatódott a 7. osztályosoknak tartott előadással, akik az iskola könyvtárában már több, mint hatvanan hallgatták az előadókat. Dr. Gulyás István bíró kizárólag képekből álló prezentáció segítségével interaktív beszélgetést folytatott a hallgatósággal a bíróságokról, annak feladatáról, működéséről, valamint arról, hogy egy gyermek esetében miért is fordulhat elő, hogy bíróságon meg kell jelennie. Dr. Petrovits Gergely bíró az áldozattá válásról és a fiatalkorú bűnözésről tartott izgalmas beszámolót. Mindkét óra végén dr. Papp-Csertyaszki Melinda bírósági titkár vakáció előtt felhívta a figyelmet a kábítószer és különösen a dizájner drogok fogyasztásából eredő veszélyekre.
 
Az előadókat is meglepte, hogy a diákok milyen aktívak és érdeklődőek voltak, sokuk meglévő jogi ismereteit pedig a felnőttek is megirigyelhetik. A program szeptemberben folyatódik Hatvanban, a cél annak elérése, hogy az illetékességi területen lévő további egy város és a falvak általános iskolái is csatlakozzanak.
 
Eger, 2015. június 19.