Az ENSZ Önkényes Fogvatartással foglalkozó munkacsoportjának delegációját fogadta a Szegedi Törvényszék vezetése

Dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék megbízott elnöke, valamint dr. Joó Attila, a törvényszék büntető kollégiumvezetője fogadta az ENSZ Emberjogi Tanácsa Önkényes Fogvatartással foglalkozó Munkacsoportja (Working Group on Arbitrary Detention - WGAD) delegációját, amely a Magyar Kormány meghívására 2013. szeptember 23. és október 2. napja közötti hivatalos országlátogatás keretében érkezett Szegedre.

A delegáció a szabadságtól való megfosztás magyarországi jogszabályi, igazságügyi és adminisztratív aspektusait tanulmányozza. A szakértők magyarországi tartózkodásuk során felkeresnek büntetés-végrehajtási intézetet, illegális bevándorlók fogadására kialakított és pszichiátriai intézményeket, tanulmányozzák a rendőrségi kapitányságon fogvatartottak helyzetét. A látogatás keretében a delegáció a civil szféra képviselő mellett a bíróság képviselőivel a Szegedi Törvényszéken  találkozott.

A Munkacsoport az Emberi Jogi Tanács (EJT) különleges eljárásai közé tartozik, azt az EJT elődje hozta létre 1991-ben válaszul az ilyen típusú elzásárások egyre gyakoribbá válására. A Munkacsoport az egyetlen olyan egyéni panaszokat elbíráló testület, amely nem egy nemzetközi egyezményen alapul, így a panaszosok köre nincs korlátozva. Évente háromszor ülésezik Genfben, ahol írásos anyagok alapján döntenek. A testület minden évben jelentést készít az Emberi Jogi Tanácsnak, amelyben röviden beszámolnak az egyéni panaszosok beadványairól is.

A Szegedi Törvényszéken megtartott tanácskozás keretében szó esett a fogvatartásról, a fogvatartás hosszabbításának elrendeléséről, fogvatartással kapcsolatos panaszok kezeléséről, a menekültek fogvatartásának elrendeléséről, az előzetes fogvatartás elrendeléséről.

A munkacsoport látogatása végén a Kormány, illetőleg az illetékes hatóságok bevonásával tapasztalataikat összegző beszélgetést fog tartani a Külügyminisztériumban.

A mostani tapasztalatok alapján a munkacsoport 2014-re készíti el végső jelentését, amelyet bemutat az Emberi Jogi Tanácsnak és ajánlásokat is megfogalmaz az országlátogatás tapasztalatairól.

A látogatásról hírt adott a Délmagyar online, a SzegedMa, és a Szeged Café.


Szeged, 2013. szeptember hó 27. napján