Az ENSZ Önkényes Fogvatartással Foglalkozó Munkacsoportjának látogatása az Országos Bírósági Hivatalban

Az ENSZ Emberjogi Tanácsa Önkényes Fogvatartással Foglalkozó Munkacsoportjának (WGAD) delegációja a Magyar Kormány meghívására hivatalos országlátogatás keretében megbeszélést folytatott az Országos Bírósági Hivatalban (OBH) a magyar bírósági szervezet képviselőivel.

A megbeszélésen a magyar bírósági szervezet részéről dr. Borbás Virág, az OBH-ba beosztott bíró, dr. Demeter Zsuzsanna, a Fővárosi Törvényszék bírája, dr. Nagy Anita, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája dr. Vadász Viktor, a Magyar Igazságügyi Akadémia Igazgatója, dr. Matusik Tamás, a Budai Központi Kerületi Bíróság bírája és dr. Tóth Áron, az OBH Elnöki Kabinetjének vezetője vettek részt.

A delegáció tagjaival folytatott megbeszélés leghangsúlyosabb témái a nyomozási bírák kényszerintézkedésekkel kapcsolatos gyakorlata, a kötelező védelem szabályainak gyakorlati érvényesülése, valamint a menekültügyi és idegenrendészeti eljárások bírósági felülvizsgálatával kapcsolatos tapasztalatok voltak.

A megbeszélés végén a delegáció vezetője külön is megköszönte a magyar bírák szakmai segítségét, ugyanis álláspontjuk szerint a felkészült magyar kollégákkal történő konzultáció során olyan információkra tehettek szert, amelyek jelentős segítséget nyújthatnak majd a fenti témákban készülő összefoglaló jelentés elkészítésében.
 

A találkozóról készült képeket itt tekinthetik meg.

Budapest, 2013. október 1.