Az Etikai Kódexről a Visszapillantóban

A Visszapillantó sorozat célja, hogy jobban megismertesse a bírósági szervezetben dolgozó bírák, bírósági vezetők munkáját. A sorozat - bár visszatekintés az elmúlt évek történéseire - igyekszik naprakész lenni, s olyan témákat körüljárni, amelyeknek valamilyen aktualitása van.
 
Hosszú, alapos előkészítés és széles körű egyeztetés után 2015 januárjában lépett hatályba a bírák Etikai Kódexe. A munka nem ért véget a Kódex elfogadásával, hiszen azt is rendezni kellett, hogy a Kódex előírásainak megsértése esetén milyen eljárásrend követendő, illetve hogy mely szervezet jogosult etikai állásfoglalások kiadására. A Visszapillantó 6. részében dr. Gerber Tamás és dr. Csermák János nyilatkozott az Etikai Kódexről, az Országos Bírói Tanács etikai állásfoglalásairól.
 
dr. Gerber Tamás: „Biztosított volt az, hogy valamennyi bírósági szint, szervezet képviselve legyen ebben az Etikai Kódex Koordinációs Testületben.”
dr. Csermák János: „Több olyan határozat és állásfoglalás is született, amely szerves részét képezi az Etikai Kódexnek (…) Ezeknek a meghozatala az egyik legnagyobb eredménye volt az OBT munkájának (…) Ezekkel a határozatokkal vált élővé az Etikai Kódexnek a szövege.”

A Visszapillantó sorozat valamennyi része ide kattintva megtekinthető.
 A Visszapillantó sorozat valamennyi része ide kattintva megtekinthető.