Az Európai Bizottság igazságügyi biztosának látogatása Budapesten

Vĕra Jourová az igazságügyért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztos 2015. február 26-27-én kétnapos látogatása keretében találkozott dr. Handó Tündével, az OBH elnökével.
 
A megbeszélésen az igazságügyi biztos elismerését fejezte ki a magyar bírósági szervezet elmúlt években nyújtott munkájáért, amely visszatükröződik a Bizottság által minden évben elkészített, az igazságszolgáltatás hatékonyságát bemutató igazságügyi eredménytábla statisztikáiban is. Jelezte továbbá, hogy fontosnak tartja azt, hogy valamennyi tagállam bírái ismerjék és alkalmazzák az uniós jogot. 
 
 
Az OBH elnöke bemutatta a bírósági szervezet stratégiai céljait és országos programjait, az uniós jogismeret kapcsán külön ismertette az európai jogi szaktanácsadói hálózat működését. Az elektronikus fejlesztések bemutatása során jelezte, hogy a további fejlesztésekhez a bírósági szervezet számít a 2014-2020 közötti fejlesztési időszakban megpályázható uniós forrásokra.
 
Kitért arra is, hogy bár hatékonyságban és munkateljesítményben a magyar bíróságok valóban az Uniós tagállamok élmezőnyében találhatók, azonban a bírák nettó fizetését tekintve utolsó helyezettek vagyunk – erre tekintettel kidolgozás alatt van  egy új bírósági életpálya-modell, amellyel kapcsolatban épp a találkozó napján tartott közös konferenciát az OBH és a Magyar Bírói Egyesület.