Az igazságszolgáltatásról, a polgári és a büntetőjogról is tárgyaltak a 13. Magyar Jogászgyűlésen

Az igazságszolgáltatás jövőjéről és a változó jogszabályokról is szó esett Balatonalmádiban, a 13. Magyar Jogászgyűlésen. Az eseményen megszólalt többek között Darák Péter, a Kúria elnöke és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is. 
 
A szombat délelőttig tartó szakmai tanácskozáson Handó Tünde, az OBH elnöke az igazságszolgáltatás versenyképességéről, a bírói munka megbecsültségéről és a bíróságok által elért kimagasló eredményekről tájékoztatott. Kiemelte, hogy a bírákat felelősségük súlyának megfelelő, függetlenségüket biztosító javadalmazás illeti meg. Jelentős előrelépés ezen a téren, hogy idén két lépcsőben 5+5%-kal, azaz összesen 10,25%-kal emelkedik a bírósági dolgozók illetménye.   
 
A jövőre nézve kiemelte továbbá, hogy a XXI. századi, nyitott, szolgáltató bíróság létrehozása érdekében az ügyfél-bíróság kapcsolaton túl szeretnék kiterjeszteni az elektronikus ügyintézést a bírák számára is az egyes munkafolyamatok elektronizálásával. 
 
Az eseményen Trócsányi László igazságügyi miniszter az igazságszolgáltatás színvonalának folyamatos emelkedéséről, Pintér Sándor belügyminiszter pedig a migráció okozta kihívásokról beszélt. 
 
Dr. Handó Tünde OBH elnök beszéde innen letölthető
 
Budapest, 2016. szeptember 23.