Az illegális bevándorlásról tartottak szakmai estet a Szegedi Tudományegyetemen

2015. szeptember 22. napján a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjának Kongresszusi terme adott otthont az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzata idei első szakmai estjének, amelynek címe „Jogi dilemmák a migrációval kapcsolatban” volt.

A rendkívüli hallgatói érdeklődés előtt zajlott szakmai est három vendége volt dr. Lukács János r. dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitánya, dr. Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának igazgatója, továbbá dr. Joó Attila, a Szegedi Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője.

A közel két órás rendezvény keretében a hallgatók megismerhették az illegális bevándorlás kapcsán az egyes hivatásrendekre háruló feladatokat, amelyet vetítéssel is illusztráltak.

Dr. Joó Attila, a Szegedi Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője ismertette a határzár tiltott átlépésével kapcsolatos büntetőeljárások mentét, valamint az ítélkezési tevékenység során eddig megszerzett tapasztalatokat, külön kitérve az embercsempészet bűncselekményével szembeni szigorú fellépésre. Kiemelte, hogy a válsághelyzet idején - a társhatóságok képviselői mellett - kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a bírák is, hiszen hétköznapi 8-tól 18 óráig, hétvégén 8-tól 16 óráig végeznek ítélkező tevékenységet.

A rendezvény sikerét, valamint a téma iránti érdeklődést mi sem mutatja jobban, hogy a közel hétszáz fő befogadására alkalmas Kongresszusi terem teljesen megtelt az előadóban már helyet nem találó hallgatók számára televizión keresztül közvetíttették az eseményt.

Az előadásokat követően az előadók válaszoltak a hallgatók kérdéseire is.

Budapest, 2015. szeptember 24.