Az ítélkezés legyen független és gyors

A bíróságok feladata, hogy az ítélkezés független, gyors és szakszerű legyen. Ehhez szükséges a megfelelő képzések és tárgyi feltételek biztosítása – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Miskolci Törvényszék évértékelő összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatóján. 
 
Dr. Handó Tünde elmondta, a Miskolci Törvényszék bírái aktívan részt vesznek az OBH által meghirdetett országos programokban és a képzések területén is élen járnak. Míg 2015-ben 1200 megkeresés érkezett a tanúgondozókhoz, addig 2016-ban ez a szám 2600-ra nőtt. Az új generáció szakmai támogatására is kiemelt figyelmet fordít a törvényszék, jelenleg 21 bírósági titkár vesz részt szakjogászi képzésben. A Miskolci Törvényszék az időszerűség területén is jó eredményeket ért el. A Szikszói és az Ózdi Járásbíróságon például nincs 2 éven túl folyamatban lévő ügy. Az OBH elnöke hozzátette, fontos az elektronikus eljárások fejlesztése, e téren Nyugat-Európa előtt járunk. 
 
Dr. Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke az elmúlt éves ügyforgalmi adatokról és eredményekről számolt be. Az országos ügyérkezés több mint 6%-a érkezik a törvényszék bíróságaira, az ügyek befejezésének száma azonban meghaladja az érkező ügyek arányát. A döntések 89%-a első fokon jogerőre emelkedik, az ügyek 90%-a egy éven belül befejeződik. Az OBH elnöke által meghirdetett „A szolgáltató bíróságért!” program keretében az illetékességi területhez tartozó bíróságok 44%-kal csökkentették a folyamatban lévő ügyek számát. Az elmúlt évben meghirdetett „Fenntartható Fejlődés Program” keretében pedig egyebek mellett a hatékony ítélkezés elősegítése és az ügyfélkapcsolatok fejlesztése érdekében tettek lépéseket. Bevezették az ügyfélelégedettség-mérést, a 815 kérdőívet kitöltő több mint 90%-a kiválónak értékelte a bírósági munkát.